Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U znak prosvjeda protiv paketa triju zakona, o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, danas od 8 sati, djelatnici Filozofskog fakulteta su u štrajku.


Novi zakoni, smatraju, donose daljnju komercijalizaciju znanosti i visokog obrazovanja te ukidanje autonomije sveučilišta. Iako Ministarstvo tvrdi kako se novim zakonima osigurava besplatan studij, profesori u štrajku u to ne vjeruju. Ne vjeruju ni u moguće Vladino povlačenje Zakona dok to ne vide crno na bijelo. Ipak poručuju, ispita i upisa će biti.

Vezani članci Slika nije dostupna Boras: Što prije izabrati Studentski zbor i novog dekana Filozofskog fakulteta Slika nije dostupna Suspendirani dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu bježao od novinara: ''Pustite me, maknite se!''

'Ne uvodi se besplatno obrazovanje, iako to Ministarstvo tvrdi, iako to naši studenti već 3 godine zahtijevaju, ono se ne uvodi, to je jasno svima koji pročitaju zakone', ističe Mate Kapović, iz sindikata Akademske solidarnosti.

'Jasno smo rekli da ćemo se pobrinuti, ako se dogodi kakav problem s izlascima na ispit da ćemo osigurati da oni svoja prava izlaska na ispit ostvare', dodao je Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta.

Ne zna se koliko je fakulteta u štrajku

Sindikat još ne raspolaže informacijama o tome koliko se drugih fakulteta danas pridružilo štrajku, rekla je Đurđica Ćilić Škeljo iz Sindikata, dodajući da se nakon sastanka s članovima sindikata na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Rijeci može potvrditi da se oni planiraju pridružiti štrajku od sljedećeg tjedna. Zasad nije poznat ni broj profesora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se planiraju pridružiti štrajku.

Članovi sindikata Solidarnost uputit će se danas u sabor sa svojih zahtjevima i nadom da će se povući iz procedure sporni novi prijedlog zakona o školstvu. Popodne će se naći i s predsjendikom Ivom Josipovićem i reći mu svoje stavove. Tvrde da će štrajkati do daljnjega. Na zgradi Filozofskog fakulteta u Zagrebu izvješen je transparent s natpisom 'u obranu javnog dobra'.