Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra osuda

Filmski redatelji i producenti: Uhićenja u Varšavskoj su nedopustiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija za elektroničke medije Društva hrvatskim filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je najoštriji prosvjed zbog postupanja policije prema prosvjednicima u Varšavskoj ulici, te poziva vladu i Državno odvjetništvo da, kako kažu, spriječe daljnju krizu demokracije.

'Koordinacija DHFR-HRUP za elektroničke medije sa zgražanjem i ogorčenjem upućuje najoštriji prosvjed u povodu postupanja policije u Varšavskoj ulici koja se tom prigodom odlučila na paradoksalno državno nasilje protiv građana koji prosvjeduju u nastojanju da zaštite svoja građanska prava i civilizacijsku tradiciju svog grada i svoje domovine', stoji u priopćenju. U DHFR-u i HRUP-u ocjenjuju da je više od 150 prosvjednika, koje je prije nekoliko dana privela policija, u mirnom prosvjedu iskazalo otpor spram 'očite krize upravljanja na gradskoj i nacionalnoj razini gdje se princip zakonitosti zamijenio principom prigodnog pogodovanja'.

Pročitajte i ovo Stotine se okupile diljem Europe kako bi oplakivale Navaljnog i osudile Putina - 5 Nakon smrti Alekseja Navaljnog FOTO Ruska policija odvodi građane, prosvjednici se okupljaju izvan granica: ''Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti'' Ilustracija krao sa suradnicima? Policija istražuje dekana riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja da je pronevjerio čak 384 tisuće eura

>> Vili Matula: Taktika zastrašivanja nije uspjela, građani nisu ostali ravnodušni

Nadležne institucije podsjećaju da se protiv projekta u Varšavskoj svojim potpisima izjasnilo 57.000 građana, a aktivnim sudjelovanjem u višemjesečnoj kampanji 'Ne damo Varšavsku' gotovo čitava zagrebačka intelektualna, kulturna i umjetnička elita, među kojima i dramski umjetnici Urša Raukar i Vili Matula koji su bili i među prvim privedenim aktivistima i prosvjednicima. 'Nedopustivo je da se ljudi u mirnim prosvjedima uhićuju u zemlji koja treba postati članica EU-a', ističu udruge u priopćenju, te pozivaju nadležne institucije, prije svih Državno odvjetništvo i vladu, da osiguraju poštivanje prava i smjesta spriječe daljnju krizu demokracije. DHFR i HRUP iskazuju svu potporu inicijativi Pravo na grad i udruzi Zelena akcija, kao i svim drugim prosvjednicima i aktivistima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene