Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta Srećko Ferenčak i bivši izvršni direktor tog instituta Petar Turković na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu izjasnili su se da nisu krivi.


Suđenje Ferenčaku i Turkoviću počelo je čitanjem optužnice kojom ih Županijsko državno odvjetništvo tereti da su zajedno i po dogovoru zloporabili položaj i ovlasti s ciljem da trgovačkom društvu u Ferenčakovu vlasništvu i Turkoviću osobno pribave materijalnu dobit veću od 9,5 milijuna kuna.

Vezani članci Zagrebačka žičara Ministarstvo potvrdilo: Grad Zagreb građanima je ilegalno oduzeo zemljišta radi žičare Angelo Mattich Načelnik Višnjana "koji radi na razvoju vlastite obitelji" u kameru priznaje da krši zakon, općina kupuje njegove monografije: "Rekao mi je da jede sedam puta na dan"

Naime, oni su od grada Zagreba 1996. otkupili po povoljnim uvjetima zemljište namijenjeno izradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Okrivljenici su, tvrdi odvjetništvo, u svibnju 2002. sklopili ugovore o prodaji nekretnina temeljem kojih je društvu u Ferenčakovu vlasništvu isplaćeno 5,308 milijuna kuna, a Turkoviću osobno 5,311 milijuna kuna. Time su pribavili dobit od 4,788 milijuna kuna i od 4.790 milijuna kuna.

Iduće rasprave zakazane su za 21. srpnja i 15. rujna kada bi trebala biti pročitana dokumentacija iz optužnice i saslušani svjedoci.

Na prijedlog obrane, Odvjetništvo će na iduću raspravu donijeti izvornik ugovora koji su u rujnu 1996. sklopili grad Zagreb i Hrvatski nanbudo institut.

Obrana naime tvrdi da u sudskom spisu postoji samo preslika tog ugovora, a da izvornika nema ni u arhivi instituta kao ni u registru grada Zagreba.

Ferenčak, koji još do kraja lipnja prima plaću saborskog zastupnika, nakon rasprave izjavio je novinarima da se optužnica ne temelji na pravovaljanim dokumentima i da će to dokazati na sudu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju