Istra je poluotok, no gledajući po COVID brojkama djeluje kao otok. Odlične brojke nižu se danima, u posljednjih 13 dana je tek 12 pozitivnih.

Galerija


Istra je sada, kada se u Hrvatskoj neprestano broji troznamenkasti broj oboljelih od koronavirusa, na zavidnoj, i svima željenoj nuli. Koja je tajna? "Zato što se pridržavamo mi u Istri, mi smo pravi! To vam je pitanje kulture. Ako je narod discipliniran i kulturan, onda imate ovo što ste rekli za Istru", kaže Zoran iz Pule.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija HZJZ objavio nove preporuke za karantenu: Nakon cijepljenja više nema izolacije, ali ima izuzetaka Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Kako su i najavili: Istra i službeno zatražila otvaranje terasa kafića od 1. ožujka

S maskom, na poluotoku, obveznom u zatvorenim prostorima, još od lipnja ide se samo kamo se mora.

"Držim se uglavnom epidemioloških pravila. Koji put mi odgovaraju, koji put mi ne odgovaraju, ali ih se držim. Kad bi se svi držali kao kod nas tako, bili bi svi Istra", smatra Karlo iz Pule.

I dok epidemiolozi diljem Hrvatske padaju s nogu, ovdje, iako i oni na izmaku snaga, ipak rade pod malo manjim pritiskom. Rezultati su u utorak bili odlični, no preko noći mogu se promijeniti i u crveno obojiti i Istru.

"Ono što se događa danas posljedica je našeg ponašanja prije dva tjedna, toga moramo biti svjesni, i svatko od nas sudjeluje u tome, nema one zdravstvene službe koja može sama riješiti ovaj problem. To je situacija koja zahtijeva solidarnost, suradnju svih na svim nivoima, jedino tako se može učiniti da situacija bude podnošljiva“, kaže epidemiologinja Jasna Valić.

Dok Hrvatska u listopadu ruši neslavne rekorde u broju pozitivnih, u Istri je u prvih 13 dana ovog mjeseca testirano više od 2400 osoba, pozitivan test stigao je na tek 12 adresa. Trenutačno je tek devet aktivnih slučajeva, a samo je jedna osoba u bolnici.

"Epidemiolozi su ključni, sustav je ključan, ne gubimo vrijeme, bezrezervna podrška županije, gradova i općina. Ljudi imaju povjerenje jer dosad mi ih nismo razočarali“, kaže Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Pridržavanje mjera, kažu, u ovoj borbi najbolje je oružje, pa je netko krivotvorenom odlukom o zabrani okupljanja u Istri htio, na svoju ruku, postrožiti mjere.

Dok se COVID ne stavi pod potpunu kontrolu, napominju stručnjaci, svatko treba preuzeti odgovornost na sebe. Držati se epidemioloških pravila, družiti se samo s uskim krugom ljudi, izbjegavati gužvu i putovanja, odnosno zaobići u širokom luku sve ono što sa sobom povlači i rizik od zaraze.

Sve to u kompletu vidljivo donosi odlične rezultate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr