Zagreb se suočava i s velikom potražnjom za gradskim stanovima. Rješenje je na pomolu. A moglo bi biti i iznimno jeftino!


Grad Zagreb u svom vlasništvu ima 6637 stanova. Još 581 planira uzeti od Holdinga, jer su prazni od 2009., a trošak održavanja ih stoji 22 milijuna kuna. Ti stanovi su novogradnja, te pružaju i siguran ugovor o najmu. Za mlade obitelji poput Majine mogu biti rješenje.

Vezani članci Snimke posljedica potresa iz zraka Unatoč crvenim oznakama neki stanari ne žele se iseliti: "Ako odemo odavde, sve će još više propasti" Potres u Zagrebu Štromar o obnovi nakon potresa: ''Nikoga nećemo ostaviti bez krova nad glavom''

'To bi bilo ok. Mislim da je to onda sigurno, u državnom si stanu pa onda nije da ti sad netko može reći- ajde ti sutra van', rekla je Maja.

'Namjera grada Zagreba je da pomogne mladoj populaciji ljudi da upravo odrede se gdje će živjeti i raditi', rekla je dipl. pravnica Branka Škrnjug iz Uprave za imovinsko-pravne odnose grada Zagreba.

Uvjet više neće biti da osoba mora biti iz Zagreba ili da u vlasništvu nema nekretninu.

>>Kreću inspekcije iznajmljivanja stanova na crno!

'Dovoljno je da stranka ima jedan dan prebivanja u vrijeme kad traje natječaj i neprekidno dalje da bi ispunio uvjet. Na natječaj se može javiti i tročlana ili četveročlana obitelj koja koristi manji stan u vlasništvu', dodala je Škrnjug.

 

I plaća mora biti barem 1930 kuna. Cijena stana bi bila oko 20 kuna po četvornom metru. Što znači da bi za 60 četvornih metara vaša najamnina iznosila 1200 kuna.

Sve ovo se događa jer se stanovi većinom iznajmljuju na 'crno' i preko oglasnika.

Prođe li gradski prijedlog u Skupštini - grad bi mogao uzeti stanove već od Nove godine. Raspisati natječaj i iznajmiti ih, te tako oživjeti mrtvi kapital.

 

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook