Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najprihvatljivija rješenja

Evo što uraditi s božićnim drvcem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrase s božićnog drvca mnogi su Katolici danas počeli skidati. I dok ukrasi završe u kutijama, kamo će s borovima mnogi se pitaju tek nakon blagdana. Najviše ih završi na ulici i pored kontejnera. No, za okoliš je najprihvatljivije rješenje korištenje sadnica ili popularnih borova u teglama.

Lampice i kuglice se spremaju u kutiju do sljedeće godine. Od borova imamo sadnice, rezana drvca i najdugovječnije umjetne borove. Bor Marine i njezine obitelji će u podrum. 'Jedan od razloga je što imamo kućnog ljubimca i ovaj bor je bilo bitno sačuvati živim. Možda smo malo manje ekološki osviješteni, koliko smo htjeli biti praktični ovaj put', priznala je Marina.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

Samo u Zagrebu nakon blagdana se prikupi 20-ak tisuća odbačenih borova. 'Građani ih trebaju odložiti na najbližu zelenu površinu ili kod kontejnera, pazeći da ne ometaju odvijanje prometa', rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

>>
Optička iluzija - drvce mu probilo krov?

Igor Toljan, voditelj podružnice Zrinjevac, rekao je da će djelatnici kroz desetak dana sve zbrinuti na njihove pogone za kompostiranje za preradu biootpada te da će oni završiti nazad a zelenu površinu kao gnjojivo.

Za okoliš, sadnice su najprihvatljivije rješenje. 'Oni koji u bili u teglama, s obzirom da nemamo vikendicu, odnesemo ih prijateljima i ukrasimo im okoliš', rekla je Marina.

Za odgovor na dilemu - prirodno ili umjetno drvce, ovisi koliko dugo ga planirate koristiti. Što duže, to bolje. Izaberete li prirodno - ono mora biti uzgojeno za tu svrhu. 'Ako netko odluči otići u šumu, na Medvednicu i krene sjeći borove, to sigurno nije prihvatljivo s aspekta zaštite okoliša', rekao je Bernard.

U zaštiti okoliša, Bečani idu korak dalje. Reciklaža 6 tona borova ili 135 tisuća komada, dobit će novu ulogu kojom se smanjuje i emisija CO2. 'Šest tisuća tona borova preradit će se u toplinsku energiju koja će grijati 3 tisuće stanova, i to punih mjesec dana', rekla je Josipa.

Umjetni, prirodni ili sadnica. Za Božić Hrvati potroše oko 50 milijuna kuna na borove. Prije kupnje razmisliti što s njima nakon blagdana, plus je za okoliš, ali i za novčanik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene