Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U sljedeće dvije godine

Građani koji se griju na toplanu moraju ugraditi razdjelnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve građane koji se griju na toplanu čeka ugradnja toplinskih razdjelnika. I to po direktivi EU, koja zahtijeva da svaki stan plaća onoliko energije koliko i potroši. Evo koliko će vas koštati...

Ugradnja razdjelnika stajat će vas i po nekoliko tisuća kuna, no stručnjaci tvrde da ćete, uz odgovorno korištenje, moći i uštedjeti.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Stanovnici Galovićeve 10 u Zagrebu, odlučili su se na ugradnju toplinskih razdjelnika. 'Stanare nije bilo teško nagovoriti baš zbog toga što smo jako puno plaćali plin. Onda smo išli na nešto šta je barem malo bolje, ali ovo je puno bolje', rekao je Vjekoslav Škalec, predstavnik stanara Galovićeve ulice.

Očekuje se reakcija Moskve: Ukrajina suspendirala plaćanje plina Rusiji

Sada svatko plaća točno onoliko plina koliko ga potroši. Za gospodina Vjekoslava to je ušteda od gotovo 4000 kuna na godinu. 'Ove godine ne znam hoćemo proći preko 1200 kuna za čitavu godinu govorim, dok bi prije plaćali 6000', dodao je Škalec.

A za nešto više od dvije i pol godine sve zgrade koje se griju na toplanama morat će ugraditi razdjelnike. Europska unija zahtijeva da ih do kraja 2015.-e ugrade sve zgrade s više od 70 stanova ili poslovnih prostora. Do kraja 2016. pak morat će ih imati i sve ostale zgrade.

Posao ovog vlasnika plinoservisa zato cvjeta. Iako se razdjelnik, koji stoji oko 500 kuna, postavlja na svaki radijator u stanu, uštede su toliko velike da se uloženo vrlo brzo vrati, ističe Nenad.

Putin pokušao ublažiti bojazan EU-a za opskrbu plinom

'Uštede na nivou cijele kuće su 20 do 25 posto, to je sigurno, a u nekim bolje energetski izrađenim kućama je ušteda i veća', rekao je Nenad Kuzman, vlasnik plinoservisa u Zagrebu.

S njim se slaže i ministrica graditeljstva. 'Svaki način gdje vi kontrolirate svoju potrošnju u konačnici za vlastiti novčanik je ušteda', rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš. Ali samo ako zaista pazite da ne trošite više nego što vam treba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene