Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kleveta, govor mržnje, uvreda ili sramoćenje drugih na internetu moglo bi vas skupo stajati. Od 1. siječnja 2013. na snazi je novi kazneni zakon kojim je regulirana komunikacija na mreži.


Denis Novko kao korisnik i zaposlenik internet caffea zna koliko teška i uvredljiva komunikacija na mreži može biti. 'Takva komunikacija, ako je loša ili bezobrazna, nekulturna onda to stvarno ostavlja loš dojam. Ne samo,ovako, na ljude, nego općenito na Hrvatsku i na narod cijeli', rekao je Denis.

Vezani članci Dnevnik Nove TV u nadzoru s Carinskom upravom - 1 Uz ribare, na more kreće i jedinica carine: "Kazne mogu biti do 60.000 kuna. More je naše najveće bogatstvo, cijenite ga" Ogromne gužve na zagrebačkoj žičari, redari masovno pišu kazne Svi u prirodu: Ogromne gužve na zagrebačkoj žičari, redari imaju pune ruke posla s kaznama

Zato država uvodi bon ton na internetu. Naime, prema novom kaznenom zakonu predviđene su novčane i zatvorske kazne. Uz uvjet da dnevni dohodak kažnjene osobe nije manji od 20, ni veći od 10 tisuća kuna za uvredu se kazna može popeti do milijun i 800 tisuća kuna. Za sramoćenje čak do 3 milijuna i 650 tisuća kuna. U slučaju govora mržnje prijeti zatvor do 3 godine.

>> Pazite li što pišete na internetu?

'Teže će biti kažnjen počinitelj ovih kaznenih djela ukoliko je djelo počinjeno na način da je postalo pristupačno većem broju ljudi', kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola.

Ono što je novo jest kvalifikacija sramoćenja. 'Kod sramoćenja kao, recimo, lakšeg kazenog djela, kao kaznenog djela koje se odnosi negdje između uvrede i klevete, počinitelj za drugog iznosi ili prenosi činjenične tvrdnje koje mogu škoditi časti i ugledu, ne znajući da li su one istinite ili su neistinite, laičkim riječnikom možemo reći radi se o jednom običnom traču', objasnila je Nola.

Ima i onih koji su uvjereni da novi zakon omogućava veću represiju vlasti, no u ministarstvu naglašavaju da je već postojeći zakonski okvir samo poboljšan i prilagođen razvoju tehnologije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju