Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novčane kazne do 5.000 kuna izrečene su jednom županu te načelnicima nekoliko općina. Imaju 45 dana za usklađivanje sa zakonom ili im prijete strože sanckije.


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izreklo je danas sankcije međimurskom županu Ivanu Perhoču te načelnicima međimurskih općina Nedelišće Mladenu Horvatu, Svetog Martina na Muri Franji Makovcu, Pribislavec Višnji Ivačić i Kotoribe Ljubomiru Grgecu zbog povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

>> Saucha ni njegova supruga nisu trebali obavijestiti o poslu s Plinacrom

Vezani članci Mi i naši gadgeti u prometu Ima li rješenja: Što će spriječiti ljude da ne koriste mobitel u prometu? Slika nije dostupna Evo kojih 26 zastupnika je novčano kažnjeno zbog izostanaka sa saborskih sjednica

Povjerenstvo je međimurskom županu Ivanu Perhoču izreklo sankciju uskrate 5.000 kuna od neto plaće u pet jednakih mjesečnih rata, jer je prekršio odredbu Zakona o sprečavanju sukoba interesa budući je uz dužnost župana bio i predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave Međimurskih voda d.o.o. Povjerenstvo je također Perhoču naložilo da u roku od 45 dana razriješi situaciju sukoba interesa i o tome obavijesti Povjerenstvo, jer će u suprotnom protiv njega pokrenuti novi postupak uz prijetnju težih sankcija.

Načelnicima općina Nedelišće Mladenu Horvatu, Svetog Martina na Muri Franji Makovcu i Pribislavec Višnji Ivačić, Povjerenstvo je izreklo sankciju obustave 3.000 kuna od neto plaće u tri jednake mjesečne rate te naložilo da u roku do 45 dana razriješe situaciju sukoba interesa u kojoj su se našli budući su istodobno obnašali dužnost općinskih načelnika i članova Nadzornog odbora trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave Međimurske vode d.o.o. i o tome izvijeste Povjerenstvo, jer im u protivnom prijete strože sankcije.

Općinskom načelniku Kotoribe Ljubomiru Grgecu Povjerenstvo je izreklo sankciju obustave 2.000 kuna od neto plaće u dvije jednake mjesečne rate budući da tu dužnost obavlja volonterski te mu naložilo da u roku do 45 dana razriješi situaciju sukoba interesa i o tome obavijesti Povjerenstvo, jer mu u suprotnom prijete teže sankcije.

Svi sankcionirani su u svojim očitovanjima istaknuli da prema Zakonu o izboru načelnika, gradonačelnika i župana nisu u sukobu interesa i da su konzultirali svoje pravne službu kao i Ministarstvo uprave od kojih nisu dobili nedvosmislen odgovor. Također su naveli da obnašanjem tih dužnosti nisu ostvarili materijalnu korist.

Povjerenstvo je pri odmjerevanju kazne uzelo u obzir te njihove navode, da su radili u dobroj vjeri i nisu primali naknadu za članstvo u Nadzornom odboru, no utvrdilo je kršenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i izreklo najblažu sankciju, kazala je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. Također je otklonila Grgecove tvrdnje da je postupak ciljano pokrenut pred lokalne izbore.

To su prve sankcije koje je izreklo novo povjerenstvo, a sankcionirani protiv njegove odluke imaju pravo žalbe Upravnom sudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook