Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Evo koji su događaji obilježili protekli tjedan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najvažnije događaje tjedna u kojem je papa Franjo izabran za novog poglavara Katoličke crkve, a Zdravko Mamić priveden na obavijesni razgovor, donosi Ivana Pezo Moskaljov.

PAPA FRANJO OSVOJIO PRVIM POTEZIMA

Veličanstveno je bilo u Vatikanu, nakon što je Jorge Mario Bergoglio ili jednostavno, Papa Franjo, izabran za Benediktova nasljednika na Petrovoj stolici. 'Braćo i sestre, dobra večer', kazao je po izlasku na balkon novoizabrani Papa. I odmah je osvojio skromnošću, jednostavnim potezima, šaljivim duhom, zalaganjem za siromašne. Odbio je zlato i limuzine. Vozi se autobusom, sam plaća hotelske račun. Ležernim se stilom, približio vjernicima.

'Ja se nadam da će Franjo probuditi tog lava, koji spava i da će dati novi zamah Crkvi i da će s radošću navještati blagu vijest svim ljudima dobre volje.' Poruka je to mons. Nikole Eterovića, glavnog tajnika sinode biskupa u Vatikanu. Pred papom Franjom je veliki posao, ali i očekivanja.

VERBALNI ISPAD

Zdravko Mamić izvrijeđao je ministra Željka Jovanovića. 'Svi koji kažu da je ovo politika su zlonamjerni. Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država', bila je prva reakcija SDP-ova ministra na verbalni Mamićev istup. Osudio ga je i premijer. 'To je taj novi HDZ, nova snaga', kazao je Milanović. No, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko demantirao ga je riječima kako misli da Mamić nije član HDZ-a.

>> Mamić noć proveo u pritvoru: 'Kakva je situacija, vjerujem da će ujutro biti smrtna kazna'

OBRANA SA SLOBODE

Nakon noći provedene u pritvoru, prvi čovjek Dinama pušten je da se brani sa slobode. 'Njegove riječi su imale težinu i nisu za opravdati, nitko ih ne opravdava, to je takva situacija kakva je, samo je pitanje da li je to kazneno djelo', rekao je jedan od njegovih odvjetnika Ante Madunić. Jadranka Sloković, također članica odvjetničkog tima, prisjetila se slučaja Ante Đapića, koji je, kako je kazala, rekao da su Srbi sanitarni problem.
Za Zdravka Mamića vrijedi drugačiji zakon, poručila je Sloković.

IZJAVA IZAZVALA REAKCIJE

'Ne smijem reći tko je Hrvat, lopovu reći da je lopov, ili četniku reći da je četnik! Pa u kojoj državi živimo? Ja mislim da je ovo Hrvatska, a svi drugi su gosti u ovoj državi. Ako je ne vole, neka je napuste, ali neka je bar poštuju', izjavila je saborska zastupnica i pravašica Ruža Tomašić u Slatini na proslavi 23. godišnjice HDZ-a. 'Kad izjavite na primjer u Hrvatskoj 2013. da je Hrvatska samo za Hrvate i da su svi ostali gosti, onda se igrate ne vatrom, nego radioaktivnim materijalom. Tko su to gosti u Hrvatskoj? Tko je Hrvat uopće? Što me definira kao Hrvata? To da prezirem Srbina? To je zlo, neodgovorno i to nije Hrvatska', odgovorio je premijer Milanović.

ZABRANIO ODGOVOR

'Ne! Ne dopuštam ovaj odgovor, ovo je previše! Dakle, imate sve na papiru, čovjek nije na optuženičkoj klupi. To su komercijalni krediti. Ima kuću koju iznajmljuje 250 dana u godini, i ništa ne skriva. Ovo je ispod granice dostojanstva, ovdje se polazi od toga da su ljudi lopovi. Molim vas, nemojte to raditi', izjavio je predsjednik Vlade. Branio ga je, pa novom ministru turizma Darku Lorencinu zabranio da odgovara o stambenim kreditima.

Istodobno je USKOK potvrdio da istražuje aferu sa zemljištem zbog kojeg je Veljko Ostojić iz Vlade otišao.

Za oporbu dvojbe nema. 'Cijelo se vrijeme mantra 'mi smo poštena Vlada', sudeći po svemu - niste!', poruka je predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

HAPPY END

Danima je trajalo nadmudrivanje između IDS-a i SDP-a. Tjedan su završili happy endom. 'Koalicija ide dalje, IDS ne želi rušiti, nego graditi', poručuje predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

INFORMIRALI ČLANOVE O POSLU

Ali je javnost doznala za poteze drugog koalicijskog partnera u dva HNS-ova ministarstva. Stranka je članove mailovima pitala zanima li ih posao. I tražila povratan odgovor. Na upit kakvu to uistinu poruku šalje za 370 tisuća nezaposlenih, HNS-ova ministrica diplomacije Vesna Pusić kazala je da se otvaraju javni natječaji i da se na njih može javiti svatko. Nemaju nikakvu prednost, imaju obavijest. 'A nemušto je, politički neispravno i ljudski neispravno', bio je jasan SDP-ov potpredsjednik Zlatko Komadina. Premijer je izjavio kako želi vjerovati da je to bio gaf.

HNS se ispričao. Odgovornost svalio na nižu pripravnicu.

JEDNI OSTAJU, DRUGI ODLAZE

Ispriku od stranačkog šefa dobila je Ingrid Antičević-Marinović, koja je nakon 'pipl mast trast as' u EU parlamentu izbačena s liste za Bruxelles.

'Ingrid Antičević-Marinović bolje govori engleski nego čita. Ona nije savršena, ali to je znanje engleskog jezika. Oni koji su profesori engleskog jezika, govore ga za -2', tim ju je riječima premijer branio.

KRITIKA NASTAVNIKA I AKTIVISTA

Aludirao je na Dubravku Šuicu, glavni HDZ-ov adut za EU parlament, ali razljutili su se nastavnici. I nevladine udruge. Hrvatska potraga za azerbajdžanskim investicijama završila je njihovom kritikom da je riječ o strogo kontroliranoj i korumpiranoj zemlji.

DOGOVOR IZ MOKRICA

Sa Slovenijom je pronađen put prema EU. Hrvatska zamrzava tužbe pred sudovima, a stotine milijuna eura stare devizne štednje Ljubljanske banke, sada su sukcesijsko pitanje.

STARO ZA NOVO

U Europu će s novim vozilima. Država je odlučila obnoviti vozni park, a stara vozila zamijeniti novima. 'Pravi trenutak je onaj kad treba nabaviti, ako su stara potrošena', smatra SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista tvrdi da ovakvim potezima svakodnevno zabijaju autogolove.

PONOVNO NA ULICI

Radnici posrnulog Diokija ne odustaju od dolazaka na Markov trg. Posao i plaća jedino je što žele. Nisu je primili više od pola godine. 'Hrvatska Vlado, narod vam je gladan', bila je jedna od poruka iz Stožera za obranu Diokija.

UJEDINJENA ESTRADA

'Zašto gospodin Linić nije došao ovdje da nam objasni zašto mi to zaslužujemo 25 posto poreza?', pitala se Tereza Kesovija. Ujedinjena u prosvjedu bila je i hrvatska estrada. U strahu da glazbena industrija neće opstati, traže niži PDV na koncertne ulaznice.

ČIJA JE 'BITKA NA NERETVI'?

Mnogo glasniji su kinematografi, posvađani oko pitanja čija je 'Bitka na Neretvi'. Hrvatski, bosanski ili jugoslavenski film? Ovisno koga pitate.

'Imam autorska prava i to da se film smatra autorskim hrvatskim djelom', tvrdi redatelj filma Veljko Bulajić. Bosanskohercegovački kolega Adis Bakrač odgovara mu da će to sud vidjeti, ispitati i donijeti konačnu presudu. Legendarni spektakl o Drugom svjetskom ratu, nakon više od
20 godina, odlazi u ruke pravnika.

KRAJ PRIMIRJA

Napeto je na korejskom poluotoku. Na ostvarenu prijetnju Sjeverne Koreje južni su susjedi odgovorili vojnom vježbom.

NALJUTIO VJERSKE VOĐE

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na velikim je mukama. Razljutio je vjerske vođe, nakon što je na pogrebu dotaknuo obraz majke Huga Chaveza. I svojom gestom prekršio stroga šerijatska pravila.

HAKIRANE ZVIJEZDE

Panika u Hollywoodu, FBI na nogama. Hakirani su privatni računi poznatih i slavnih. Povjerljivo je postalo - javno.

SNJEŽNE NEVOLJE

Zima, koja ne popušta tako lako, izazvala je prave snježne nevolje, paralizirala dio Europe. Na mađarskoj autocesti zamela i autobus s hrvatskim školarcima. Srećom pa su se svi sretno vratili kućama.

PICASSO U ZAGREBU

Najskuplja izložba stigla je u Hrvatsku! Zavirili smo u neke od vrijednih i dobro čuvanih sanduka sa skupocjenim djelima Pabla Picassa. No, istinske ljubitelje prava poslastica tek čeka. Malo tko se neće veseliti najvećem slikarskom geniju prošlog stoljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene