Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatrpani upitima

Evo koje su vam mogućnosti ako želite da vas operira liječnik iz inozemstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoge građane zanima mogu li i oni, kao i predsjednik, pozvati stranog liječnika da ih operira.

To je pitanje Udruga hrvatskih pacijenata putem pisma uputila Ministarstvu zdravlja i HZZO-u.

Pročitajte i ovo Personalizirano liječenje - 2 Bolji ishodi liječenja Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj Izvrsni rezultati robotskog kirurškog sustava - 5 Veliki korak naprijed Operacije raka prostate pomoću robotske ruke: "Kamera se miče kako mi mičemo zjenice"

Hrvatski pacijenti zapitali su se mogu li i oni pozvati strane liječnike da ih operiraju kao i predsjednika Josipovića. 'Udruga hrvatskih pacijenata dobila je brojne upite kada i pod kojim uvjetima obični građani mogu koristiti bolničke kapacitete na način da dovedu liječnika van solidarnog javnog sustava. Pokušali smo doći do odgovora, no nismo uspjeli i odlučili smo se na javno pismo ministru zdravlja i ravnatelju HZZO-a, sad čekamo točne i nama laicima jasne odgovore', kazao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja poručili su da će se direktno očitovati Udruzi pacijenata. HZZO je primio pismo, ali za ovaj upit kažu da nisu nadležni. To je stvar ministarstva, hrvatske lijelničke komore koja izdaje dozvole za rad i samog ravnateljstva bolnica u kojoj se zahvat obavio.

Josipović: Ne znam hoće li doktor Ninković nakon ove, pomalo, hajke još nekoga operirati u Hrvatskoj

'Predsjednikova situacija nije jedinstvena, nije nikakva iznimka jer operateri izvan Hrvatske dolaze operirati pacijente u Hrvatsku - samo, naravno, moraju imati sve moguće dozvole za rad', kazao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO.

Svaki građanin Republike Hrvatske ima pravo tražiti da ga operira liječnik iz strane države. O njegovom zahtjevu odlučit će ravnatelji bolnica i ministarstvo zdravlja. 'Svaki takav zahtjev treba prvo liječnik razmotriti da bi onda konzilij rekao da je to opravdano, da bi mi onda proveli ovu proceduru u kojoj moramo dobiti suglasnost Ministarstva zdravlja da netko izvana dođe kod nas. I mislim da nema nikakvog razloga da se to ne napravi kao što je u slučaju predsjednika Josipovića', kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević.

Takve operacije organiziraju se na temelju dokumentacije koja potvrđuje liječnikovu stručnost. Dvije su opcije - da stranac dođe raditi besplatno ili da njegove ruke plati sam pacijent. 'Kad bih ja imao prijatelja koji poznati vrhunski stručnjak u svijetu za to i koji bi pristao da dođe i da me operira pro bono, onda to hrvatsko zdravstvo, odnosno HZZO košta kao i svaka druga operacija. Ako mogu iskoristiti, zašto ne?', kazao je Giljević.

No, nije samo slučaj da strani liječnici dolaze u Hrvatsku, stručnjaci KBC-a Zagreb svoja iskustva često dijele po svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene