Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoje i zanimanja s čijom diplomom u ruci nećete ni dana čekati na burzi. Otkrili smo kako je u veljači u Hrvatskoj posao tražio samo jedan psihijatar. Uz nedostatak medicinskog osoblja, traže se i konobari, kuhari, ali i IT stručnjaci.


Srednjoškolka Martina zna čime se želi baviti cijeli život. 'Htjela bih upisati medicinu, dentalnu medicinu, zanima me to područje', kaže Martina.

Vezani članci Kvote stranih radnika (Foto: Informer) Mijenja se zakon o strancima kako bi se mogli lakše zaposliti u Hrvatskoj Slika nije dostupna Pogledajte što je jedna iskusna konobarica poručila mladim kolegama

>> Doznajte što vam treba za nalaženje posla u EU!

U djetinjstvu se mnogi 'igraju doktora'. No, medicinu upiše tek 300-tinjak zagrebačkih studenata. 'I naš fakultet već nekoliko godina upisuje 60 studenata više od one dogovorene kvote', kaže dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić.

Ipak, medicinari su već godinama među najtraženijim zanimanjima.

'Sin želi studirati medicinu. Mislim da će naći posao, da neće biti nikakvih problema nikakvih jer je to traženo zanimanje', kazala je majka jednog srednjoškolca.

U veljači tako nije zabilježen ni jedan nezaposleni neurolog, ginekolog ili dermatolog. Posao traži tek jedan psihijatar, pedijatar i anesteziolog. Prepoznali su to i srednjoškolci. Njih 500-tinjak posjetilo je Dane otvorenih vrata medicinskog fakulteta.

'Zanima ih najviše koliko treba učiti. Moraju li baš po cijele dane, mogu li malo izaći i tako. Klasika', kazala je Dora, studentica Medicinskog fakulteta.

A uz medicinare, traženi su i konobari, kuhari, prodavači i čistačice. Hrvatska ima i nedovoljan broj IT stručnjaka. Iako zanimanje srednjoškolaca za deficitarna zanimanja postoji, lista nezaposlenih pokazuje suprotno. Razliku možda krije 40 posto studenata završne godine medicine koji nakon fakulteta karijeru žele ostvariti - u inozemstvu.