Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćnici u gradovima

VIDEO Strani investitori u Hrvatskoj: Reketare nas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strane investicije u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine gotovo su se prepolovile u odnosu na isto razdoblje lani.

Na pitanje zašto padaju strane investicije i kako privući ulagače, premijer odgovara da nam izvoz raste i da je optimist. Strani investitori mu poručuju da se poslovna klima u zemlji nije popravila, čak i da ih se 'reketari'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GODINAMA ISTI PROBLEMI Investitori otkrili što im je najveći problem u Hrvatskoj Slika nije dostupna Investicijska klima INVESTITORIMA JE DOZLOGRDILO Vladi preporučili da prouči "Bijelu knjigu"

Novac iz inozemstva i dalje neće u hrvatsko gospodarstvo. U prva tri mjeseca ove godine stranci su uložili 345 milijuna eura manje nego u prvom dijelu prošle godine. 'Porastao je izvoz. Dakle, neki trendovi su pozitivni. Strane investicije ciklički osciliraju iz mjeseca u mjesec, iz kvartala u kvartal. Vidimo da se otvaraju neki pogoni u Hrvatskoj, trgovačka društva, trgovački lanci se u Hrvatskoj pozicioniraju kao u regionalnom centru za područje barem bivše države. To su ohrabrujući znakovi. Hrvatska će imati koristi od toga', poručio je premijer Zoran Milanović.

U Hrvatsku dolazi investicija vrijedna 8,5 milijuna kuna!

Udruženje stranih investitora ne iznenađuju ovakvi rezultati. 'Ništa od onoga što smo mi govorili u bijeloj knjizi od zakona o radu, nije donesen. Druge stvari se isto tako nisu promijenile. Čak se pogoršalo, neki su novi nameti, povećani za telekome, duhansku industriju, nešto je pogoršana energetika', kaže Ante Babić iz Udruženja stranih investitora.

Reketarenje stranih investitora?

Projekt golf na Srđu vrijedan oko 8 milijardi kuna te projekt hidroaviona na Jadranu, od 30-ak milijuna eura, godinama čekaju realizaciju. Luksuzni norveški projekt na Hvaru primjer je kako lokalna administracija može otjerati investiciju od 250 milijuna eura. 'U nekim slučajevima imate reket gdje lokalna uprava mijenja planove po svojim željama', kaže Babić.

A dugogodišnja želja Riječana - novi stadion - poboljšat će statistiku investicija. 20-ak milijuna eura stranog novca bit će uloženo u novu Kantridu, čija izgradnja uskoro počinje. '2015. će biti sagrađen stadion, a u srpnju 2016. će biti spreman za početak nove sezone', rekao je Gabriele Volpi, osnivač Social Sport Fondacije i počasni predsjednik HNK Rijeka.

Iako je počela i građevinska sezona, iz udruženja stranih investitora očekuju da će u druga tri mjeseca stranih investicija biti još manje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene