Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekvalitetno 10 posto

VIDEO Istražili smo kako možete provjeriti kvalitetu goriva koje ste utočili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šteta od lošeg goriva može biti od 1000 pa do par desetaka tisuća kuna. Inspekcija Ministarstva gospodarstva pokazala je kako je 10 posto goriva na hrvatskim benzinskim postajama ispod propisane kvalitete.

Nakon inspekcije Ministarstva gospodarstva, koja je pokazala kako je 10 posto goriva na hrvatskim benzinskim postajama ispod propisane kvalitete - vjerojatno nema vozača koji se nije zapitao – 'što ako i ja natočim baš takvo gorivo?!'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radi se o 4 crpke VIDEO Otkriveno gdje gorivo nije prošlo kontrolu kvalitete! Slika nije dostupna Akcija Oktan Ovakve je kvalitete gorivo koje točite u svoje limene ljubimce

Kakve je kvalitete gorivo koje ste utočili? Na automobilu ne možete osjetiti odmah. Najbolje to znaju majstori koji talog od lošeg goriva - nađu gotovo svaki dan. Naša ekipa bila je u servisu čiji nam je voditelj ukazao na točkice koje su znak lošeg goriva. 'Da, to je utjecaj lošeg goriva, ali to je čak i normalno kada je baš jako jako loše gorivo onda je značanije, odnosno te točkice su još izraženije', rekao je.

Šteta od lošeg goriva može biti od 1000 pa do par desetaka tisuća kuna. Sve ovisi o kojem vozilu se radi. Uglavnom, više problema ima s dizelom, nego s benzinom. 'Nema sad nekog specijalnog pokazatelja, može motor jednostavno skroz stat, može počet nemirno raditi, može počet dimiti, gubit snagu, upalit se nekakve lampice kontrolne, cijeli niz pokazatelja može biti', objašnjava Silvio Purić, voditelj servisa u Samoboru.

Akcija 'Oktan': Čak 10 posto uzoraka goriva nije zadovoljilo kvalitetom

Struka stoga savjetuje - pazite gdje točite

'Savjetujem da se koriste novije pumpe, jer to znači da su noviji uređaji, da su noviji tankovi, visokofrekventne pumpe i da se provjeri kako motor pali, radi na minimumu. Na leru se najbolje osjeti ispravnost. Ako ima kakvih kolebanja, to se tada dobro osjeti i to može biti pokazatelj da je gorivo neispravno', rekao nam je prometni stručnjak Željko Marušić.

Svi oni koji sumnjaju u kvalitetu goriva mogu ga donijeti na analizu u laboratorij poput onog u kojem se i provjeravala kvaliteta goriva u akciji Ministarstva. 'Nije svejedno na koji način se uzorak uzima, u kakve posude se uzima, nije svejedno koja će se ispitivanja vršiti, o tome posebno ovisi isto ambalaža. Posebno za neka ispitivanja', kaže Jadranka Kos iz Zavoda za ispitivanje kvalitete robe u Sisku.

Ovakve je kvalitete gorivo koje točite u svoje limene ljubimce

U problemima s autima, gorivo ipak nije stavka broj jedan. Kao i tvrdnje da nikad ne valja čekati da se isprazni rezervoar. 'Zapravo to su priče iz prošlosti kod starih vozila. Nemoj nikad pustiti da padne gorivo do kraja jer se uvijek na dnu rezervoara skupi navodno talog, ali to čak nije ni moguće jer taj talog u vožnji rezervoar se miče, miješa se, tako da se gorivo izmiješa, tako da to su bedastoće', objasnio nam je Purić.

Posljednjih 10 godina, slažu se svi, kvaliteta goriva značajno se popravila. Iako, uvijek ima nedostataka, što je pokazala i inspekcija Ministarstva gospodarstva.

Ministarstvo ne otkriva na kojim crpkama je gorivo ispod kvalitete

Loše gorivo može imati štetne i skupe posljedice za automobil, ali građani nisu doznali na kojim je crpkama to gorivo koje je ispod kvalitete.

U udruzi Potrošač upravo su to zamjerili Ministarstvu. Smatraju da je nenormalno da utvrde da je gorivo na nekim crpkama loše, a ne kažu koje su to crpke ili ih automatski zatvore. Jer, svaki potrošač mora imati pravo na takvu informaciju.

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako imena crpki ne smiju javno obznaniti jer im to ne dozvoljava zakon, no struci ni to nije jasno - jer kažu ako je analizu napravio licencirani laboratorij - greške ne bi smjelo biti.

Inače, u Hrvatskoj su 4 licencirana laboratorija za ispitivanje nafte. Kako neslužbeno doznajemo, cijena testiranja varira - oko 7, 8 tisuća kuna.

Eto na kraju jedino savjet, a to je da čuvate račun, pa ukoliko inspekcija dokaže da je na nekoj crpki gorivo loše, tek onda možete tužiti tu crpku zbog štete na automobilu ili moguće štete

Ministarstvo je najavilo da je ovo tek početak - da će kontrole biti sve oštrije i sve rigoroznije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene