Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osim kruzerima, svijetom se može putovati i puno jeftinije!


To omogućuje surfanje na kauču li couchsurfing. Riječ je o svjetskoj mreži 7 milijuna putnika koji nude besplatan smještaj, a na taj način i sami putuju svijetom.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Europa ljutita zbog neisporuke cjepiva, nekim članicama prekipjelo pa se okrenule Rusima. Izrael sve nedostižniji u procjepljivanju - kako im je uspjelo? Putovanje Europom (Foto: Getty Images) ''Izbjegavajte nebitna putovanja'': Europa će dobiti i tamnocrvene zone, one će imati posebna pravila

Pamela je u četiri godine ugostila 500-tinjak ljudi. Na putovanju do Brazila, prenoćište je pružila i Britancu Danielu te Turkinji Yagmer.  Ona je jedna od prvih couchsurfera u Hrvatskoj. Ljudima u cijelom svijetu besplatno nudi svoj kauč, odnosno smještaj, a isto dobiva za uzvrat.

'Ja uvijek kažem da je za mene couchsurfing - putujem a da se ne mičim iz vlastita četiri zida. Zapravo imate svijet unutar nekakve svoje privatnosti', rekla je Pamela Konjevod.

Posjetili su je gosti od 18 do 65 godina, sa svih kontinenata. Neki od njih bez novca, neki bogataši. Krov nad glavom pružila je i obiteljima s djecom.

'Ugošćujete ih u svome domu, upoznajte ih s načinom života, s hranom, izmijenjujete iskustva, filozofiju u životu', pojasnila je.

>>Ovo je PRILIKA za studente koja se NE PROPUŠTA

'Couchsurfing nije samo besplatan smještaj. To uopće nije to. Zato mi volimo provesti barem dva dana s nekom osobom. Četiri dana su previše, ali jedan je premalo', rekla je Yagmer

Couchsurfer koji je nekome bio domaćin, jednoga dana može biti i gost. Daniel je na taj način proputovao svijet i upoznao više od 1000 ljudi.

'Ja samo i jedino couchsurfam. Mrzim hotele, dosadni su i skupi i radije ću potrošiti novac na izlaske ili kako bih posjetio neko izvrsno mjesto', rekao je Daniel.

'Ja sam posložila pravila - kad dođete u moju kuću, to je i vaša kuća. Čistite, brinete, poštujete mjesto, sve isto kao i ja', poručila je Pamela.

Iako ih ponekad ima, neugodna iskustva, kažu, rijetka su. Na internetskoj stranici važno je samo dobro pratiti reference drugih couchsurfera.

Slobodan kauč i dobra volja- recept su kako istražiti cijeli

svijet

i steći nova prijateljstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook