Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć iz Porezne uprave

Dužni ste državi? Porezna objavila kako otplatiti dug!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je prošlog tjedna donio Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, a njime će biti omogućeno reprogramiranje naplate duga. Porezna uprava putem obavijesti građane savjetuje kako to i ostvariti.

Svrha je ovoga Zakona poreznim obveznicima - građanima, fizičkim osobama koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja na snagu Zakona i fizičkim osobama u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva omogućiti reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu u visini od 4,5 %, plaćanjem u mjesečnim obrocima na rok otplate, koji ovisno o visini poreznog duga, može biti najmanje do 36 mjeseci i najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata ili ako im to više odgovara, omogućiti otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice duga jednokratnom uplatom, stoji u obavijesti Porezne uprave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezna uprava Objavljena lista poreznih dužnika: Državi duguju više od 1,3 milijarde eura Slika nije dostupna Naplata dugova Poreznici lani prodajom ovršenih pokretnina naplatili 670 milijuna kuna duga

>> HDZ optužuje vladajuće da opraštaju dugove poreznim prevarantima

Zakon će se primjenjivati isključivo na naplatu poreznog duga fizičkih osoba, koje pisani i obrazloženi zahtjev za plaćanje poreznog duga, prema navedenom Zakonu, mogu podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu fizičke osobe, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Zahtjev mora sadržavati:

- ime, prezime i adresu fizičke osobe,
- osobni identifikacijski broj (OIB),
- razloge zbog kojih je nastao porezni dug,
- prijedlog za otpis duga s osnove kamata s prijedlogom razdoblja reprogramiranja naplate glavnice duga,
- ili prijedlog za otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice duga jednokratnom uplatom,
- razloge za plaćanje glavnice u produženom roku (realizacija kredita, deblokada od strane drugih vjerovnika i sl.) i ako postoje, dokaze na temelju kojih će podnositelj zahtjeva uplatu u tom roku učiniti izvjesnom.

Budući da za fizičke osobe koje dug žele platiti po ovom Zakonu, a kojima su blokirani računi ili im se plijeni plaća, Zakon propisuje mogućnost za odgodu ovrhe, iste osobe radi odgode ovrhe ispostavi Porezne uprave za to trebaju podnijeti posebni zahtjev i opravdati razloge za odgodu ovrhe.

Obrazac Zahtjeva za plaćanje poreznog duga prema Zakonu o naplati poreznog duga fizičkih osoba i obrazac zahtjeva za odgodu ovrhe sukladno ovom Zakonu, moći će se naći na web stranici www.porezna-uprava.hr, a obrasce će se moći podići i u ispostavi Porezne uprave, poručuju iz Porezne uprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene