Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prirodni fenomen

Evo kako Kopački rit pomaže Dunavu pri ekstremno visokim vodostajima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koapčki rit je prirodna pomoć nabujalom Dunavu, s obzirom da upija veće količine vode te rasterećuje rijeku, koja bi u suprotnom u slučaju velikih vodenih valova predstavljala još veću prijetnju nego ovih dana.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović posjetio je danas Kopački rit, gdje je s ravnateljem Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damirom Opačićem, čamcem obišao poplavljeni rit. Poplavljeno je više od 15 tisuća hektara rita.

Pročitajte i ovo Josip Đurković o suši Velike suše Alarmantna situacija u Slavoniji, otkazuju kruzeri, ribe se ne mrijeste: "Nedostaju nam količine snijega u Alpama" Slika nije dostupna Ne očekuju se veći problemi U Osijeku pripremno stanje zbog poplava

Na prijemnom centru Sakadaš novinarima je izjavio kako je Kopački rit zapravo prirodna pomoć nabujalom Dunavu jer upija velike količine vode i rasterećuje Dunav. Riječ je o prirodnom fenomenu plavljenja rita koji je tako i nastao te njegov opstanak ovisi o plavljenju.

>> Drava ruši rekorde, u Osijeku proglašene izvanredne mjere

Ministar Zmajlović izrazio je zadovoljstvo svime poduzetim u tome Parku prirode, uz ostalo, i zabranom kretanja u Kopačkom ritu.

'To je iznimno važno kako se ne bi uznemiravale životinje koje od poplave traže utočište na pašnim dijelovima. Kada se visoke vode povuku biljni svijet i šume dodatno ozelene', rekao je Zmajlović. Naglasio je da je najvažnije poduzeti sve kako bi se sačuvala imovina, ali prije svega životi ljudi.

Djelatnici Parka prirode danonoćno dežuraju

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić istaknuo je kako njegovi djelatnici danonoćno dežuraju u ritu zbog eventualnog spašavanja ugroženih životinja, ali i da onemoguće nesavjesne pojedince da ulaze u Kopački rit.

Podsjetio je kako je ključna uloga Kopačkog rita u ovakvim situacijama kada je ekstremno visok vodostaj Dunava jer rit na svoje područje prima velike količine vode te je i nastao plavljenjem.

'Vodenom cestom' u poplavljenom Kopačkom ritu ministar i ravnatelj su čamcem Javne ustanove potom obišli Kopački rit.

Opačić je rekao kako je 'unatoč svim problemima koje donosi visoki vodostaj Dunava, neponovljiv osjećaj da se danas čamcem vozi kroz područja gdje su do prije kratkog vremena bile šumske staze i putovi'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene