Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani u strahu

VIDEO - ŽIVOT ISPOD KLIZIŠTA: U Zagrebu nastalo 170 novih odrona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gradu Zagrebu sve je više klizišta, a razlog tome su velike količine oborina. Dok su stanari očajni, grad kaže da novca za sanaciju nema dovoljno.

Živjeti ispod klizišta znači gledati u nebo. Sa zadnjim kišama Stipi Vranješu popucao je potporni zid iznad kuće. 'Užasno je. Većinom ne spavam, nego dežuram da stignem djecu evakuirati. Sada prijeti opasnost, moglo bi tendu gurnuti na krov kuće i onda bi zemlja upala kroz krov kuće unutra', rekao je Vranješ za Dnevnik Nove TV.

Privremena sanacija prije nekoliko mjeseci nije riješila problem. 'Nije odrađeno kako treba, jer poslije ovih kiša ponovno se sve pokrenulo', rekao je Vranješ.

Podaci ureda za prostorno uređenje grada Zagreba pokazuju da je klizišta od 2013. sve više. 'Nastalo je 170 novih odrona', rekao je Željko Horvat, iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Među najugroženijima su Podsljeme, Sesvete i Črnomerec.

Prije godinu i pol dana u zagrebačkoj Kustošiji klizište se s brda spustilo do Divoselske ulice. Tada je slomljen potporni zid, a klizište je prijetilo i kući. Danas je napokon započela sanacija.

Sanacije su skupe. Upravo zato iz proračuna grada Zagreba treba osigurati više novca. 'Šteta je oko 100 milijuna kuna. Mi imamo svake godine od 20 do 25 milijuna kuna u proračunu grada Zagreba', kaže Horvat. U klizištima stradavaju ceste, ulice, kuće, groblja...

Obitelj iz Ruda bijegom iz kuće jedva spasila živu glavu

'Činjenica je da Zagreb živi na klizištima i to je odavno poznato', rekao je Tihomir Marjanac, profesor geologije na PMF-u.

A razlog većeg broja klizišta su vremenski uvjeti. 'Prvi razlog je da je bilo jako puno kiša, a drugi razlog je sve manja količina šuma', dodaje Marjanac.

Velik dio Hrvatske je ugrožen od padalinskih procesa i klizanja, unutrašnjost je jako izložena.

I obitelj Pračić već drugi put u istom mjesecu strepi. 'Petak na subotu, kad je padala kiša, gromade zemlje svakih pola sata padale su na dobe, tako da uopće nismo spavali', rekla je Karmen Pračić.

Hitna intervencija od strane grada zbog opasnosti za život je završena - sada se čeka dugoročno rješenje, ali i odgovor tko je kriv za ovakve štete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene