Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavaju živote

Evo kako izgleda jedan radni dan pilota ratnog zrakoplovstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četveromjesečna beba s otoka Lastova jučer je hitnim medicinskim letom prevezena u splitsku bolnicu. Helikopterom su je prevezli piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a to je bio tek jedan od deset medicinskih letova koje su obavili u posljednja 3 dana. Donosimo priču o junacima koji na dan spase najmanje jedan život.

Od poziva hitne pomoći do polijetanja iz baze u Divuljama prošlo je manje od 5 minuta.  Zadatak je bio otići na Lastovo, ukrcati majku i četveromjesečnu bebu kojoj treba pomoć i prevesti do splitske bolnice - tako je izgledao jučerašnji radni dan narednika Mate Labrovića.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

Još jedna akcija u kojoj su pacijenti djeca. 'Helikopter stvara veliku buku i vibraciju, djeca budu preplašena i nastojimo se s njima ponašati kao prijatelji i zabavljamo ih čak do Firula ili koliko taj medicinski let traje', kazao je narednik Mate Labrović.

>> VIDEO Spasioci nakon 17 dana izvukli živu ženu iz ruševina!

Takvi su trenuci i satniku Stjepanu Joviću, uvijek najteži.'Pogotovo zimi, prevozite inkubator, dijete od mjesec dana koje je prerano rođeno. Vani su izuzetno teški vremenski uvijeti – te stvari vam ostanu u duboko urezane u sjećanju', kazao je.

Broj pacijenata koji trebaju njihovu pomoć - raste. Broj letova 2009. je bio 742, prošle godine 1.330, a broj pacijenata sa 226 porastao je na 470. Prošle su godine na letove potrošili 285.000 litara goriva. Samo ove godine do sada se u medicinske svrhe letjelo 190 sati. Kad to preračunamo, letačko osonlje u zraku je, spašavajući živote, provelo osam dana u komadu.

Buku u helikopteru, često nadglasa - borba za život.'Kada su teži slučajevi, bude prilično žustro. Čuje se i samo oživljavanje pacijenata, kazao je Jović. U posljednih su 6 godina spasili 2.200 pacijenata. 'Nakon svake zadaće, znaš da si spasio jedan život, jednu osobu, jednu bebu. Nešto si korisno učinio', kazao je narednik Labrović. No, nije to sve. Svojim kanaderima gasili su požare na površini veličine 18.000 nogometnih igrališta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene