Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci objašnjavaju kako i zbog čega nastaje fenomen 'visoke vode'.


Aqua alta ili visoka voda trenutak je kad more poplavi kopno. 'Jedno je plima i oseka, morske mijene, kolebanje razine mora koje je regularno, koje možemo prognozirati i koje se odvija pod utjecajem mjeseca i sunca', objašnjava Mirko Orlić, iz Instituta za geofiziku.

Vezani članci Oluja u Grčkoj Kaos u Grčkoj! Ciklona pogodila zemlju, oluja uzrokovala poplave: ''Idući sati vrlo su kritični'' Slika nije dostupna Izdano crveno upozorenje, očekuju nas poplave, rušenje stabala i odroni: Kad noćas počne, kiši se ne vidi kraj

Osim punog mjeseca, do visoke vode dolazi i zbog niskog tlaka zraka, koji povisuje razinu mora. U kombinaciji s jakim udarima juga, koji puše u smjeru s mora na kopno, dolazi do prelijevanja na kopno i poplava u gradovima. 'Zbog juga dolazi do nagomilavanja vode u Jadranu i zbog toga razina mora raste', kaže Orlić.

Zbog toga je razina u Hrvatskoj narasla za jedan metar. U Bakru je izmjerena najviša razina mora u povijesti. Ovaj fenomen najčešći je u studenom, a pogoduju mu i obilne kiše, koje se s rijekama slijevaju u more.

>> VIDEO i FOTO Podivljalo vrijeme na Jadranu: Pijavica, orkansko jugo, veliki plimni val...

'Nije tako čest slučaj da se sve spoji odjedanput i duboka ciklona i olujno jugo i obilne kiše, a ovaj put se to dogodilo', objašnjava meteorolog Milan Sijerković. Uobičajene za sjeverni Jadran, poplave se u posljednje vrijeme sele i prema jugu zemlje. 'Imate informacije iz Trogira, Splita, to je bilo i 2008. godine i danas i kao da se nešto mijenja', objašnjava Orlić.

Visoku vodu kod nas je uzrokovao Ladislav. Ciklona koja se nadvila nad Hrvatsku ime je dobila na jednom meteorološkom portalu. U Europi u parnim godinama ciklone imaju ženska, u neparnim muška imena. Unazad deset godina na berlinskom institutu se i prodaju. Potrebno je izdvojiti 200 eura za ciklonu, 300 za anticiklonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju