Nova radna mjesta u Trilj i Vrliku trebale bi donijeti nove gospodarske zone vrijedne 40 milijuna kuna. Mještanima nadu u bolju budućnost i jamstvo ostanka u tim iseljavanjem pogođenim krajevima.


Prerađuje se sitna plava riba. Zbog malog domaćeg tržišta, većina se izvozi. Najvećim dijelom u mediteranske zemlje, zemlje bivše Jugoslavije, a odnedavno i u Kinu i Japan. Iza njih je trideset godina uspješnog poslovanja, a uvjete za rad pronašli su u triljskoj gospodarskoj zoni.

Vezani članci Opljačkana poslovnica banke u Vrlici (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriveni novi detalji: Vrlički Robin Hood imao pomagača koji ga je prevezao u BiH Poslovnica banke u Vrlici iz koje je nestao novac (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Vrličkom Robinu Hoodu mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

''Naš motiv je bio da je 500 žena ostalo bez radnih mjesta iz tvornice Cetinka tako da smo u nekoj simbiozi, u nekom zajedništvu uspjeli se razvijati, a i ljudi su osigurali sebi egzistenciju", rekao je Mladen Milaković, vlasnik Conex Trade.

Nekadašnji ponos triljskog kraja - tvornica za preradu plastičnih masa Cetinka hranila je preko tisuću obitelji. Za propalu tvornicu na samom ulazu u grad, gradske vlasti imaju velike planove.

''Vrtić, jaslice, gradski trg, gradski park, sportsku dvoranu, poticajnu stambenu zonu. Mogućnost ulaganja i u turistički vid jer je 33 tisuće kvadrata potpuno komunalno opremljeno. Znači samo treba kvalitetno složiti projekt", kaže Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja (HDZ).

A složili su ga za "Poslovno uslužni centar 3LJ" i iz fonda za regionalni razvoj povukli 20 milijuna kuna.

''Od kojih očekujemo stvaranje trideset radnih mjesta direktno u samom poslovno uslužnom centru i više od sto radnih mjesta indirektno", kaže Martina Dalić, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta (HDZ).

Vijest koju su Triljani s oduševljenjem dočekali. Naprijed će i stanovnici Vrlike koji su na isti način iz fonda za regionalni razvoj povukli 19,5 milijuna kuna za izgradnju poslovnog inkubatora Kosore. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr