Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je u samoj završnici pristupnih pregovora, ali mora svladati još nekoliko prepreka, složili su se predsjednik Ivo Josipović i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.


'Složili smo se kako reforme napreduju', rekao je Josipović nakon sastanka s Fuelom.

Vezani članci Slika nije dostupna Bruxelles: Lipanjski rok ambiciozan ali dostižan Slika nije dostupna Kosor s Vandorenom: Kraj pregovora doista moguć u lipnju

'Javnost treba znati da trebamo dodatne napore u reformama pravosuđa, u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u vezi s tzv. topničkim dnevnicima, te u pregovorima o tržišnom natjecanju, za sve one grane gospodarstva koje ovise o državnim subvencijama', rekao je hrvatski predsjednik.

>> Kosor i Martens vjeruju kako će Hrvatska iduće godine biti 28. članica EU

Fuele je rekao kako mu je drago što u Zagreb dolazi neposredno po objavljivanju izvješća o napretku 'koje je bilo prilično pozitivno i nabrojalo preostale izazove'.

Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, rekao je i dodao kako 'zadnjih stotinu metara još ima problema koje treba prebroditi prije nego što donesemo odluku o zaključenju pregovora'. No, dodao je, 'ne smijemo biti pod utjecajem tih preostalih prepreka nego je potrebno da vam kažemo 'sviđate nam se i želimo vas u Europskoj uniji'', rekao je europski povjerenik za proširenje. (Hina)