Mladi, Europa, volontiranje, solidarnost. Ovo su četiri pojma koje možete upisati u bilo koju internetsku tražilicu i otkriti mogućnosti koje do prije nekoliko godina nisu postojale. Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu.

Galerija Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Za Agnesu je volontiranje i dobra priprema za tržište rada Europska komisija osmislila je i zalagala se za provođenje projekta Europske snage solidarnosti +1 Volonteri iz cijele Europe stižu u Udrugu OAZA

 

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova. Nakon završenog studija elektroenergetike odlučila je zakoračiti u jedan novi svijet – volonterski. Uz pokrivene troškove puta i smještaja, dileme više nije bilo. Odabrala je Udrugu OAZA u kojoj za cilj ima spojiti znanje o održivom razvoju s misijom Udruge.

Većina se volontera pri prvom sudjelovanju prijavljuje na dvomjesečno, tzv. kratkoročno volontiranje, no Agnesi je ovo drugi put u Hrvatskoj i ovaj će se put ovdje zadržati deset mjeseci. Najviše svog volonterskog vremena provodi u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu u kojoj s učenicima uređuje i sadi školski vrt.

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Agnesa u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu s učenicima uređuje i sadi školski vrt Foto: Nova Studio

Agnesa se na volontiranje odlučila jer je željela iskusiti život izvan svoje zemlje, ali shvaća kako je volontiranje i dobra priprema za tržište rada. Upravo je priprema mladih ljudi za poslovni svijet bila jedna od niti vodilja Europske komisije koja je osmislila i zalagala se za provođenje ovog projekta.

'Projekt je u Hrvatskoj krenuo u vrijeme velike nezaposlenosti mladih. Za one bez radnog iskustva, volontiranje je idealna prilika da počnu svoj profesionalni razvoj nakon školovanja. Ovaj projekt je namijenjen mladima od 18 do 30 godina i bez obzira na obrazovanje i stečeno znanje, svi mladi koji se odluče na volontiranje budućim poslodavcima daju na znanje da imaju želju, da su se usudili pokrenuti i da su odlučili učiniti nešto u sredini koja im je bila strana i nepoznata. To je jedna kvaliteta koju će svaki poslodavac prepoznati“, rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kako bi ovakva razmjena znanja i iskustva bila moguća, morao se aktivirati civilni sektor, dok se angažman javnog sektora tek očekuje, a kroz razne aktivnosti i potiče. Udruga OAZA svoje aktivnosti provodi već šest godina, a mogućnost angažiranja volontera uvelike je obogatila njihov rad.

'Mi dobivamo povratnu informaciju kakav je rad Udruge, testiramo naše ideje i planove i želimo potaknuti mlade da postanu tragači za nekim višim vrijednostima. S volonterima i mi dobijemo priliku trenirati sebe. Svaki volonter je drugačiji i treba imati jedinstvenu metodu rada s njima. Imali smo u školi situaciju s dječakom koji ima autizam, a progovorio je zahvaljujući interakciji s volonterima i to je slučaj koji nas je motivirao. Sigurni smo da volonterski programi jako dobro utječu na mlade, a posebni segment je nesebično davanje. To je u biti prava definicija ljubavi', rekao je tajnik Udruge OAZA, Mile Drača.

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Za Agnesu je volontiranje i dobra priprema za tržište rada Foto: Nova Studio

Želja inicijatora Europskih snaga solidarnosti je ovim projektom podsjetiti svaku generaciju na vrijednosti koje bi trebale biti utkane u svakog mladog čovjeka. Osim što će svaki volonter upoznati druge dijelove Europe pridonijet će društvu svojim trudom i ono najvažnije upoznati samog sebe.

Do 2027. godine Europa će izdvojiti gotovo milijardu i 300 milijuna eura koje će podijeliti među članicama i na taj način dati im šansu da pokažu što znaju, ali i da nauče što je to solidarnost i što je to Europa.

Vezani članci Otpad - 4 Hrvatskoj dvije opomene zbog kršenja prava EU-a: komunalni otpad odlaže bez ikakve obrade, problemi i s PDV-om Europski tjedan programiranja Kako se u hrvatskim školama učenici pripremaju za najtraženije zanimanje na svijetu?

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju