Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spojeni u solidarnosti

Besplatan put, smještaj i volontiranje: Evo kako iz prve ruke izgleda život koji možete imati i vi

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova
Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Nova Studio
Aktualno Galerija Za Agnesu je volontiranje i dobra priprema za tržište rada Za Agnesu je volontiranje i dobra priprema za tržište rada Foto: Nova Studio Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Foto: Nova Studio Europska komisija osmislila je i zalagala se za provođenje projekta Europske snage solidarnosti Europska komisija osmislila je i zalagala se za provođenje projekta Europske snage solidarnosti Foto: Nova Studio Volonteri iz cijele Europe stižu u Udrugu OAZA Volonteri iz cijele Europe stižu u Udrugu OAZA Foto: Nova Studio +0 Agnesa u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu s učenicima uređuje i sadi školski vrt Galerija 1/5 >>
Mladi, Europa, volontiranje, solidarnost. Ovo su četiri pojma koje možete upisati u bilo koju internetsku tražilicu i otkriti mogućnosti koje do prije nekoliko godina nisu postojale. Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu.

 

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova. Nakon završenog studija elektroenergetike odlučila je zakoračiti u jedan novi svijet – volonterski. Uz pokrivene troškove puta i smještaja, dileme više nije bilo. Odabrala je Udrugu OAZA u kojoj za cilj ima spojiti znanje o održivom razvoju s misijom Udruge.

Većina se volontera pri prvom sudjelovanju prijavljuje na dvomjesečno, tzv. kratkoročno volontiranje, no Agnesi je ovo drugi put u Hrvatskoj i ovaj će se put ovdje zadržati deset mjeseci. Najviše svog volonterskog vremena provodi u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu u kojoj s učenicima uređuje i sadi školski vrt.

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Agnesa u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Zagrebu s učenicima uređuje i sadi školski vrt Foto: Nova Studio

Agnesa se na volontiranje odlučila jer je željela iskusiti život izvan svoje zemlje, ali shvaća kako je volontiranje i dobra priprema za tržište rada. Upravo je priprema mladih ljudi za poslovni svijet bila jedna od niti vodilja Europske komisije koja je osmislila i zalagala se za provođenje ovog projekta.

'Projekt je u Hrvatskoj krenuo u vrijeme velike nezaposlenosti mladih. Za one bez radnog iskustva, volontiranje je idealna prilika da počnu svoj profesionalni razvoj nakon školovanja. Ovaj projekt je namijenjen mladima od 18 do 30 godina i bez obzira na obrazovanje i stečeno znanje, svi mladi koji se odluče na volontiranje budućim poslodavcima daju na znanje da imaju želju, da su se usudili pokrenuti i da su odlučili učiniti nešto u sredini koja im je bila strana i nepoznata. To je jedna kvaliteta koju će svaki poslodavac prepoznati“, rekao je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Kako bi ovakva razmjena znanja i iskustva bila moguća, morao se aktivirati civilni sektor, dok se angažman javnog sektora tek očekuje, a kroz razne aktivnosti i potiče. Udruga OAZA svoje aktivnosti provodi već šest godina, a mogućnost angažiranja volontera uvelike je obogatila njihov rad.

'Mi dobivamo povratnu informaciju kakav je rad Udruge, testiramo naše ideje i planove i želimo potaknuti mlade da postanu tragači za nekim višim vrijednostima. S volonterima i mi dobijemo priliku trenirati sebe. Svaki volonter je drugačiji i treba imati jedinstvenu metodu rada s njima. Imali smo u školi situaciju s dječakom koji ima autizam, a progovorio je zahvaljujući interakciji s volonterima i to je slučaj koji nas je motivirao. Sigurni smo da volonterski programi jako dobro utječu na mlade, a posebni segment je nesebično davanje. To je u biti prava definicija ljubavi', rekao je tajnik Udruge OAZA, Mile Drača.

Na volontiranje u Hrvatsku stigla je mlada Makedonka Agnesa Stamenova Za Agnesu je volontiranje i dobra priprema za tržište rada Foto: Nova Studio

Želja inicijatora Europskih snaga solidarnosti je ovim projektom podsjetiti svaku generaciju na vrijednosti koje bi trebale biti utkane u svakog mladog čovjeka. Osim što će svaki volonter upoznati druge dijelove Europe pridonijet će društvu svojim trudom i ono najvažnije upoznati samog sebe.

Do 2027. godine Europa će izdvojiti gotovo milijardu i 300 milijuna eura koje će podijeliti među članicama i na taj način dati im šansu da pokažu što znaju, ali i da nauče što je to solidarnost i što je to Europa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene