Neretvanske mandarine (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)
Neretvanske mandarine (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-a i zemalja regije, stajalište je Europske unije u povodu trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda.


Na upit novinarke Nove TV o svojem stavu o trgovinskom sporu između Hrvatske i zapadnog Balkana, glasnogovornik Europske komisije odgovorio je da Europska unija podržava razvijanje trgovinske i ekonomske integracije, ali i da sve strane moraju ispuniti svoje obaveze. Također, Europska unija pozvala je sve strane da se suzdrže od poticanja tenzija kako bi se izbjegla eskalacija događaja.

Glasnogovornik Europske unije potvrdio je da su dužnosnici EU-a u kontaktu sa svim upletenim stranama, te da trenutačno procjenjuju situaciju kako ocijenili povezanost novih mjera s postojećim obavezama.

Zemlje Balkana pozvale Hrvatsku da opozove odluku

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedjeljak, nakon sastanka u Sarajevu, Hrvatsku da hitno opozove odluku o drastičnom povećanju inspekcijske naknade na uvoz voća i povrća iz država koje nisu članice EU, što pogađa izvoznike zemalja regije.

Od EK se traži da sudjeluje u rješavanju problema, a od Hrvatske da cijenu inspekcijskog nadzora prilagodi prosječnoj cijeni u zemljama Unije. (HINA/B.F.M.)