Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija o ZERP-u na jesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je pokušala dogovoriti sastanak na višoj razini između Hrvatske, Italije i Slovenije o hrvatskom Zaštićenom ekološkom i ribolovnom pojasu (ZERP), ali zbog zauzetosti hrvatske strane to je odgođeno za jesen, izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy.

"Vodili su se intenzivni razgovori na tehničkoj razini o tom pitanju i kao što je od početka bilo predviđeno, ti bi se razgovori trebali nastaviti na višoj razini. Komisija je pokušala dogovoriti takav sastanak prije ljetne stranke, ali zbog radnog rasporeda hrvatske strane to nije bilo moguće i pokušat ćemo dogovoriti takav sastanak nakon ljetne stanke", rekla je glasnogovornica Ollija Rehna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski tisak: Argumenti Ljubljane protiv ZERP-a Slika nije dostupna Sabor sutra o ZERP-u

Nagy je ponovila izjavu Europske komisije iz vremena kada je Hrvatska odlučila da se ZERP počne primjenjivati za zemlje članice od 1. siječnja 2008, da "bi jednostrano aktiviranje te zone moglo negativno utjecati na hrvatske pristupne pregovore".

Talijanski i slovenski mediji objavili su da su se početkom ovog tjedna ministri poljoprivrede Italije i Slovenije Paolo de Castro i Iztok Jarc sastali na rubu ministarskog sastanka u Bruxellesu i da su razmijenili mišljenja o ZERP-u. Kao jedna od mogućnosti najavljeno je da se to pitanje otvori na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u ponedjeljak.

Međutim, u sklopu priprema za sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu do sada nije bilo naznaka da bi Italija i Slovenija mogle otvoriti pitanje hrvatskog Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa (ZERP), doznaje Hina iz izvora Vijeća EU-a.

"Toga pitanja nema među temama, koje su na dnevnom redu, a nema ga ni pod točkama koje se u dnevnom redu vode pod 'razno'", rekao je Hini izvor iz Vijeća EU-a.

Također je neimenovani izvor u Hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u razgovoru za Hinu rekao da je Hrvatska obavijestila Europsku komisiju kako tehnički razgovori još nisu završeni te je predložila sljedeću rundu pregovora.

Mi držimo da još nisu iscrpljene sve mogućnosti na tehničkoj razini, kazao je izvor u MVPEI-ju u petak.

Dnevni red ministarskih sastanaka dogovora se na sastancima Odbora stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica pri EU-u.

Svaka zemlja članica može na nekom sastanku otvoriti bilo koje pitanje, ali se to obično najavi tijekom priprema za sastanak, a do sada nema najava da bi se razgovaralo o ZERP-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene