Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAUČERI VRIJEDNI DO 510 EURA

Europska komisija opet dijeli eure za besplatno putovanje po Europi, doznajte koje uvjete morate ispuniti

Putovanje Europom (Foto: Getty Images)
Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija +0 Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Galerija 1/1 >>
Europska unija i ove godine dijeli eure za putovanja. Možete dobiti i do 510 eura, ali samo za troškove prijevoza.

Europska unija mladima nudi besplatna putovanja do Madrida, Pariza, Berlina, Amsederdama... Zvuči odlično, no do besplatnih karata nije tako lako doći.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Ima ih 20 tisuća - no za cijelu Europu. Za Hrvatsku je rezervirano 160. Mogu ih iskoristiti samo 18-godišnjaci - rođeni između 2. srpnja 2000. i 1. srpnja 2001.

Prvi korak za sufinancirano putovanje je popuniti obrazac na Europskom portalu za mlade i čekati do lipnja hoćete li biti odabrani.

Sretnici će dobiti vaučere u iznosu do maksimalno 510 eura, a mijenjat će ih za željezničke karte. Iznimno mogu tražiti i autobusne ili zrakoplovne karte žive li u udaljenim područjima.

Jednom kad karte nabavite morate ih iskoristiti od prvog kolovoza do kraja siječnja 2020. Putovanje može trajati najmanje jedan, a najviše 30 dana.

Destinacije putovanja moraju biti isključivo unutar Europske unije, a troškovi smještaja nisu pokriveni. Iz Komisije osamnaestogodišnjacima savjetuju da krevet traže u hostelima jer su oni najpovoljniji ili da se na društvenim mrežama povežu s drugim putnicima pa podjele troškove smještaja ili spavaju kod njih i obratno.

No kako svaki besplatni poklon nije baš uvijek potpuno besplatan, osim plaćanja smještaja, Unija od putnika očekuje da na svojem putovanju snime fotografije za društvene mreže. i objavite ih s #DiscoverEU, ne bi li njihovi prijatelji znali tko im je putovanje omogućio.

Mlade savjetuju da po povratku održe i prezentacije o putovanju u svojim školama kako bi na istu avanturu potaknuli nove naraštaje.

Tko ima 18 godina prijaviti se može do 16. svibnja. Treba još napomenuti kako putovanje vlakom može biti dugotrajno - do primjerice Praga ili Rima trebat će vam od 10 do 12 sati. No za utjehu toliko traju i najbrže linije od Osijeka do Splita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene