Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna kazališna predstava postala je politički događaj sezone. Sanaderov govor sa splitske rive, suđenje za Loru i kaput od goveđih šnicli uspjeli su podignuti prašinu kakva se ne pamti ni od riječkih Glembajevih.


Iako napisane prije gotovo 2500 godina, Euripidove Bakhe, podignule su na noge ne samo kazališne, već i političke veličine, i neočekivano široku javnost. 

Vezani članci Antigona (Foto: HNK Zagreb) Neobičan spoj antičke tragedije i Slavoja Žižeka na daskama HNK: Uspjeh ili neuspjeh? Slika nije dostupna Pero i Lela... hrvatski glumci svjetske veličine!

No, u petak je intendant splitskog HNK Milan Štrljić skinuo predstavu s programa. Nakon reakcije premijera Sanadera, predstava je vraćena na daske 54. splitskog ljeta. 

Ravnatelju dramaturga HNK Petru Selemu je prekipjelo i podnio je ostavku. Kako se do danas sa sigurnošću ne zna - je li posrijedi dodvoravanje, nesporazum ili nešto treće, predstava u kojoj se osjeti smrad govedine i palež nacionalne kazališne kuće otvara samo jedno pitanje: je li tragedija doista mrtva ili još uvijek prisutna? 

O ovom skandalu u splitskom kazalištu razgovarali su u emisiji '10 do 8' bivša intendantica HNK u Rijeci, Mani Gotovac te intendant splitskog HNK Milan Štrljić.

Njihove izjave i zaključke poslušajte u emisiji koju možete pogledati u priloženom videu.