I obitelj Šunjić predala je zahtjev.


Europska unija izdašno plaća uništenje ili prenamjenu ribarskog broda, onima koji se prestanu baviti ribolovom i ako zadovoljavaju zadane uvjete. Ostalo je još nekoliko dana do kraja ovog projekta, a već je 55 ribara odlučilo odbaciti mreže.

Vezani članci Gradilište Nekretnine u Hrvatskoj značajno poskupjele, ali nismo ni do koljena nekim europskim zemljama Rat u Ukrajini Žestoko se obrušili na EU, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju: "Cjepivo su usmjerevali prema bogatim zemljama''

Teško stanje u ribarstvu-kaže Zlatko Šunjić. I to je jedan od razloga zašto svoj brod planira-uništiti.

Šunjići su predali zahtjev za takozvani scraping. No, začuđeni su uvjetima. I dodaju:

'Tvornica koja radi ima tristo ljudi od kojih tristo familija živi, nju ćemo zatvorit, a tvornica koja je djelomično propala, e njoj nećemo pomoć nego ćemo zatvorit ovu koja radi pa ćemo pustit ljude da i oni budu na birou. To je scraping', kaže Antonio Šunjić, predsjednik ceha ribara.

Oni se pitaju od čega će živjeti, a građani su zgroženi: 'Najbolje sve uništiti'

Scraping je mjera koju je donijela Europska unija.

Neizvjesna sudbina čeka brojne hrvatske brodove. Europska unija Hrvatskoj je namijenila 4, 7 milijuna eura za uništavanje ili prenamjenu brodova

Ovime se, kažu u ministarstvu poljoprivrede, postiže balans između ribarske flote i resursa. No, ima li ribara koji dižu ruke od koćarica?

'Za trajnu obustavu ribolova dosad se prijavilo 55 i očekujemo još da će biti prijava jer nekoliko dana aplikacija nije radila. Mislim da je u očekivanjima, mi smo očekivali da će do 100 prijava biti', rekao nam je Ante Mišura, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Poziv malim ribarima da se prijave za Pravilnik o malom obalnom ribolovu

Novac će dobiti ovisno o veličini broda i starosti. Za manji brod oko 80 tisuća eura,kažu ribari.

'Ma kakvi, niti blizu', odgovara Antonio Šunjić na pitanje hoće li to biti dovoljno novca za prenamjenu odnosno rezanje broda.

Rok za podnošenje zahtjeva za trajnu obustavu ribolova je - 2. ožujka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju