Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kumice kažu ne

EU traži da se jaja kupuju po kilogramu, a ne komadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro bi se moglo dogoditi da se po naputku Europske unije jaja kupuju na kilogram, umjesto na komade kako je u Hrvatskoj uobičajeno stoljećima.

Još prije godinu dana smo zbog EU uveli propise o standardizaciji krastavaca i drugog povrća čega se u Hrvatskoj nitko nije pridržavao. Na koncu je i EU odustala od toga. Europljani više ne jedu četiri jaja nego 200 grama jaja. Obratili smo se gospođama na tržnici, koje smatraju da bi se puno jaja razbilo prilikom vaganja zbog brzine posla. 'Zašto bih vagala jaja? Tko važe jaja?' rekla je Barbara iz Jastrebarskog. 'To je glupost, kako bagati jaja?' rekla je Ljubica iz Križevaca. Nelogično je i kupcima.

Pročitajte i ovo Povrtlari rano proljeće Svi se pripremaju za Uskrs: Pune ruke posla za vrijedne povrtlare, a neće nedostajati ni mesnih delicija po novim cijenama Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Već sljedeće godine možda će se morati na to naviknuti, jer europski su parlamentarci veliki zagovornici vaganja jaja. No ipak su odustali od mjerenja krastavaca. Pa sada i Hrvatska ukida mjeru mjerenja povrća i voća koju nikad nije ni provodila. 'Normalno da se ukida jer Europa, ako je zajednica naroda i država, onda je i zajednica nekih raznolikosti pa onda povrće u Irskoj i Hrvatskoj ne mora biti istog okusa i iste veličine,' rekao je Miro Bakrač, iz odnosa s javnošću Tržnica Zagreb.

Ipak Hrvati diskriminiraju određene plodove. Trgovci nam kažu da Hrvati najrađe kupuju okrugle i ravne plodove. Dragica iz Podstrana objašnjava da zemlja ne može dati onako kako mi hoćemo, pa čak ni ako to Europa traži. 'Može to Europa tražiti, ali nitko neće bacati zdravu poljoprivrednu hranu,' rekla je. Sada je to jasno i Bruxellesu. Jedino bi da su jaja iste veličine pa da ih ipak ne moraju vagati. 'Jaja se nikad ne peru, nisu tako lijepa kao kad su prirodna, prirodna su najljepša,' rekla je Nevenka iz Gornje Stubice. Ali su neoprana i teža. Pa prije nego što nam uvedu obvezno vaganje jaja, moraju nam uvesti obvezno pranje jaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene