Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU ponovno pozvala na neprimjenu ZERP-a, Slovenija prijeti blokadom pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pozvali su danas u Bruxellesu Hrvatsku da ne primjenjuje Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) za zemlje EU-a dok se ne pronađe zajednički dogovor o tom pitanju.

"Vijeće poziva Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a", kaže se u zaključcima Vijeća EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehn očekuje rješenje za ZERP na bilateralnoj razini Slika nije dostupna Italija i Slovenija žele da Hrvatska odgodi primjenu ZERP-a

Dogovor iz 2004. godine koji se spominje u zaključcima odnosi se na zapisnik sa trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije na kojem je Hrvaska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je
slovenskim novinarima da "Hrvatska treba ispuniti ono što je obećala i da zona ne može biti provedena bez sporazuma s Italijom i Slovenijom".

Rupel je upozorio da bi u suprotnom Slovenija mogla blokirati pregovore s Hrvatskom u nekoliko poglavlja.

"Mi imamo nekoliko scenarija, jedan pretpostavlja zaustavljanje pet ili šest poglavlja koja su vezana za pitanje granica", rekao je Rupel, dodajući da u slovenskom parlamentu ima i radikalnijih scenarija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene