Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u nastupni posjet novog francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera i tom prigodom izrazio žaljenje što Bruxelles nije smogao snage suprotstaviti se slovenskoj blokadi hrvatskog puta u Europsku uniju, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.


Hrvatski vanjskopolitički prioritet i dalje ostaje ulazak u punopravno članstvo EU i Hrvatska je na tom putu nepravedno zaustavljena, usprkos tomu što je provela sve potrebne reformi te ispunila postavljene kriterije za članstvo, rekao je Zubović u razgovoru s novim veleposlanikom Republike Francuske.

Vezani članci Koronavirus Epidemija ne posustaje: ''Ako se to nastavi, država će opet biti pred zatvaranjem'' Pandemija koronavirusa, ilustracija - 5 I u susjedstvu muku muče s pandemijom: Nakon naznaka da bi broj mogao padati, opet pozitivna svaka četvrta testirana osoba

‘Žao nam je da Europska unija nije našla snage da se čvrsto suprotstavi slovenskoj blokadi. Nije pošteno tražiti od Hrvatske da razgovara o granici dok je se drži pod blokadom. Ako Unija uistinu želi pomoći Hrvatskoj, onda treba ustrajati na tomu da Hrvatska ima isti tretman i ista prava kao i druge zemlje, jer ako je Slovenija ušla u EU s istim problemom, onda bi to trebala moći i Hrvatska’, rekao je Zubović, a prenosi se u priopćenju.

>> 'Odnosi s Hrvatskom su loši i nitko ne zna kako ih popraviti'

Upravo stoga je nekorektan slovenski zahtjev da se rješenje graničnog pitanja stavlja pred Hrvatsku kao uvjet deblokade njezinih pregovora za članstvo u Uniji i time Slovenija izravno zaustavlja put Hrvatske, izjavio je Zubović i postavio pitanje zašto to čini. Francuska je svjesna čitave situacije i drži da ona nije dobra ni za Hrvatsku, ni za Europsku uniju, ali niti za Sloveniju, rekao je veleposlanik Pasquier.

Naglasio je da se EU temelji na načelima solidarnosti i suradnje, nipošto na načelima bilateralnih konfrontacija te će Francuska i nadalje ulagati napore kako bi se pronašlo rješenje, u prvome redu kako bi se nastavili hrvatski pristupni pregovori. Smatra da slovenski nacionalni interes nikako ne može biti blokiranje hrvatskog puta u EU i da je potrebno više izravnih susreta i razgovora između Hrvatske i Slovenije da bi se prevladao problem koji nije ni u čijem interesu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju