Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedna lista samo kunu

Objavljena financijska izvješća stranaka: Tko je potrošio najviše, a tko u kampanju nije uložio ni lipe

Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U ponoć 18. lipnja istekao je rok u kojemu su svi sudionici izbora za Europski parlament trebali Državnom izbornom povjerenstvu dostaviti prva izvješća o financiranju promidžbe. Izvješća su objavljena na stranicama DIP-a.

Dio njih izvješća je dostavio ranije, a od ponedjeljka su na stranicama DIP-a dostupna izvješća za sve sudionike EU izbora 26. svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivan potez Živi zid odbio davati izjave za medije u izbornoj noći, pročitajte njihovo obrazloženje Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) interaktivna karta EU izbori: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani

HDZ je izvijestio da je na izbornu promidžbu dosad potrošio milijun i 469 tisuća kuna. SDP je potrošio gotovo 2,6 milijuna kuna. Milan Bandić obavijestio je da je na reklamiranje potrošio 958 tisuća, Most 653 tisuće, Živi zid 315 tisuća kuna, a Pametno 208 tisuća.

Zelena lista potrošila je 96 tisuća, Bruna Esih prijavila je 74 tisuće kuna, HSLS gotovo 77 tisuća, platforma Možemo! oko 52 tisuće kuna.

Zagorska stranka za Zagreb prijavila je da je potrošila ni više ni manje nego jednu kunu, i to za ostale nespomenute usluge i ostale nespomenute rashode poslovanja, i to za prvog na listi Ljubomira Puljića.

Od 33 sudionika izbora za Europski parlament, njih troje nije u propisanom roku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo financijska izvješća, za što zakon predviđa kazne od 10 tisuća do sto tisuća kuna.

Prema podacima DIP-a, to nisu učinile stranke Blokirani, Moja voljena Hrvatska (MVH) i Slobodarska stranka Hrvatske (SSH), pa im slijedi prekršajna prijava DORH-u i moguće novčane kazne.

Kuščević: ''HDZ bolje gospodari novcem''

Demokratski savez Srba, Stranka hrvatskog zajedništva, Hrvatska demokratska stranka, Autohtona hrvatska stranka prava i Slobodna Hrvatska nisu uložili ni lipe.

Neke su stranke već objavile izvješća

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević rekao je da HDZ za potrebe kampanje za izbore za Europski parlament nije tražio niti primio ikakve financijske donacije istaknuvši da su stranačke financije konsolidirane.

SDP-u su donatori uplatili 26 tisuća kuna, Mostu 21 tisuću, Živom zidu 20.500 kuna, Bandićevoj listi gotovo 520 tisuća kuna.

Na pitanje kako to da su za promidžbu za Europske izbore potrošili 1,5 milijuna kuna dok je SDP za tu svrhu potrošio 2,6 milijuna kuna, Kuščević je odgovorio da to pokazuje da bolje gospodare i s javnim, a tako i stranačkim novcem.

Procjenio je i da će do kraja kampanje HDZ potrošiti oko 3,95 milijuna kuna. (L.R., Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene