Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaka kuna koja se iz središnjeg i lokalnog proračuna potroši na financiranje javnih projekata na neki je način izgubljena ako je financiranje moguće iz europskih fondova, rekao je u utorak predsjednik Vlade Zoran Milanović na konferenciji o mogućnostima ulaganja iz fondova EU-a pod nazivom "Zajedno do EU fondova".


"Cilj nam je potpuno micanje financiranja javnih projekata iz središnjeg i lokalnih projekata i njihovo financiranje iz europskih fondova", kaže Milanović. Dodaje da Hrvatska više ne bi smjela veće projekte, poput gradnje autocesta, financirati sama.

Vezani članci Andrej Plenković na otvaranju Interlibera (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Plenković odbrusio Milanoviću: "Kandidat ima puno straha i problema jer zna da će izgubiti na izborima" Predizborni skup Zorana Milanovića (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 2 Zoran Milanović: ''Datum izbora je lopovluk i sramota...baš zato ću pobijediti''

Po njegovom mišljenju, mjera uspješnosti Hrvatske u izvlačenju koristi od članstva u Uniji upravo je u stupnju iskorištenosti strukturnih i kohezijskih fondova EU-a.

"Usvajanjem Partnerskog sporazuma krenuli smo dobro", ocjenjuje premijer, ali dodaje da je to tek početak i da Hrvatsku čeka još puno posla.

Ne smije propasti ništa

Zaključio je da su fondovi EU-a za Hrvatsku dobra škola, da u utakmici s drugim zemljama, prema vrlo strogim pravilima, pokuša ostvariti što više svojih interesa.

"Po prvi puta Hrvatska može raditi isključivo za sebe i to treba iskoristiti", navodi Zoran Milanović.

Odlično zvuči - Hrvatskoj 80 milijardi kuna za izlazak iz krize

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je na konferenciji da "ne smije propasti" niti jedan eurocent koji je iz EU-ovih fondova na raspolaganju Hrvatskoj.

Uz pomoć tih fondova, Hrvatska po njegovim riječima želi 2020. godine imati 40 posto produktivnije malo i srednje poduzetništvo nego što je danas, a želi biti i središte EU-a za poduzetničko učenje.

"Samo ove godine bit će raspisani natječaji vrijedni 3,9 milijardi kuna za korištenje europskog novca u obrtu i poduzetništvu, od 7,4 milijarde kuna koliko je Hrvatskoj na raspolaganju od 2014. do 2020. godine", navodi Maras.

Najavljuje da ovih dana slijedi raspisivanje natječaja za sufinanciranje izgradnje i opremanja preko kojih će poduzetnicima na raspolaganju biti 1,13 milijardi kuna, a prva ugovaranja trebala bi uslijediti za šest mjeseci.

Golemi potencijal

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ističe da je glavni Vladin cilj putem sredstava iz europskih fondova otvoriti što više radnih mjesta i potaknuti stvaranje konkurentnijeg gospodarstva.

"Ukupni potencijal sredstava iz EU fondova je golem i od 2014. do 2020. iznosi 96 milijardi kuna, gotovo kao jedan godišnji proračun, a na svima je u Hrvatskoj - Vladi, lokalnim zajednicama, poduzetnicima i drugima, da ga iskoriste", kaže Grčić.

Skup "Zajedno do EU fondova" organizira Vlada, a prvo predstavljanje mogućnosti ulaganja iz fondova EU namijenjeno je ponajprije malom i srednjem poduzetništvu, za koje je samo u 2015. osigurano 3,75 milijardi kuna potpora.

U financijskom razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U idućih mjesec dana bit će predstavljene i mogućnosti ulaganja iz fondova EU za ruralni razvoj i poljoprivredu, održivi razvoj i čist okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu te socijalnu infrastrukturu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook