Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Etičko povjerenstvo priopćilo je danas da je podržalo odluku Državnog izbornog povjerenstva koje je udruzi "Elekta" dopustilo da promatra izbore.


Prigovor na dozvolu "Elekti" Povjerenstvu je poslao HDZ,
upozoravajući da je riječ o udruzi čije je osnivanje materijalno i kadrovski podupro SDP.

Vezani članci Parlamentarni izbori 2020 DIP obavio nadzor izbornog financiranja: Neki bi zbog propusta mogli ostati bez novca HDZ Objavljeno izvješće stranačkih financija: Jedna je stranka u prvoj polovici godine od donatora dobila više od pola milijuna kuna, niz stranaka bez ikakvih donacija

Povjerenstvo je zaključilo kako su te tvrdnje točne, ali i podržalo mišljenje DIP-a da je rješenje kojim je "Elekti" dopušteno promatranje izbora u skladu sa zakonom.

Sve udruge Povjerenstvo je pozvalo da svoje promatrače upute u odredbe Etičkoga izbornog kodeksa, koji izrijekom zabranjuje promatračima da izražavaju mišljenje o strankama i izbornim kandidatima, ili na bilo koji drugi način utječu na birače.

Povjerenstvo je osudilo korištenje za političku promidžbu glasila nacionalnih manjina, koja se dijelom financiraju javnim novcem, i time odgovorilo na prigovor Staniše Žarkovića, koji se žalio da se SDSS propagira kroz list "Novosti" Srpskog nacionalnog vijeća, iako taj list ne financira stranka, nego Savjet za nacionalne manjine.

Povjerenstvo je odbacilo prigovore na promidžbu putem pisama, SMS-a i elektroničke pošte, ističući da su popisi birača javni, a slanje promidžbenih poruka poštom legitiman oblik političke komunikacije.

Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o navodnom uključivanju učenika u izbornu kampanju u Kninu, a Povjerenstvo je osudilo svako iskorištavanje učenika u izborne svrhe.