Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Na slovensku inicijativu

Erjavec s Fueleom o Ljubljanskoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski se ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u Luksemburgu sastao s Štefanom Fueleom, povjerenikom za proširenje.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec razgovarao je u ponedjeljak u Luxembourgu s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom o pitanju Ljubljanske banke, čije rješavanje slovenska vlada povezuje s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora.

O sadržaju sastanka, koji je dogovoren na slovensku inicijativu, ministar Erjavec novinarima nije htio ništa reći osim da je "sastanak bio konstruktivan". Ni Fueleov glasnogovornik Peter Stano nije bio ništa konkretniji, rekavši da se "razgovaralo o širokom spektru tema iz resora povjerenika za proširenje".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova prošli je tjedan priopćilo da prihvaća prijedlog hrvatske strane da se dvije države zajednički obrate Banci za međunarodna poravnanja (BIS) kako bi se pod njezim okriljem vodili pregovori o pitanju Ljubljanske banke.

Erjavec u pismu hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić je naveo da takvim prijedlogom dvije zemlje zapravo "konačno potvrđuju stajalište" da je pitanje Ljubljanske banke "nastalo zbog raspada nekadašnje zajedničke države" i da ga je zato potrebno "rješavati u okviru sukcesije".

Europska komisija pitanje Ljubljanske banke drži bilateralnim pitanjem, koje nije predmet procesa proširenja, ali smatra važnim da ga dvije države riješe, jer ono također ima multilateralne implikacije zbog uključenosti ostalih sukcesijskih zemalja.

Komisija je također uvjerena da će sve zemlje članice EU-a na vrijeme ratificirati ugovor o pristupanju kako bi Hrvatska postala punopravnom članicom 1. srpnja 2013.

Pusić je prošli tjedan izrazila uvjerenost da će hrvatski i slovenski financijski stručnjaci pronaći "konstruktivan i provodljiv" prijedlog za rješenje problema Ljubljanske banke te zasad isključila mogućnost povlačenja vladine punomoći za tužbe hrvatskih banaka protiv Ljubljanske banke.

"Hrvatska i Slovenija imenovale su svoja dva pregovarača u toj temi, oni i dalje rade svoj posao i ja sam uvjerena po načinu na koji funkcioniraju da će se pojaviti s vrlo konstruktivnim i provodljivim prijedlozima", rekla je Pusić na konferenciji za novinare.

Upitana znači li to da Vlada neće povući punomoć Privrednoj i Zagrebačkoj banci, ministrica je odgovorila da je teoretski sve moguće. "Ako se pronađe alternativno rješenje sve je moguće, ali ako ste ljude za nešto zadužili pustite ih da barem nešto predlože", istaknula je. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što je odlučio Basel? Slučaj Ljubljanske banke ponovno se zapetljava Slika nije dostupna Traženje rješenja Pusić i Erjavec pismo BIS-u, žele da nadgledaju pregovore o Ljubljanskoj banci

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene