Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je otvoreno napao Vladu zbog prodaje udžbenika na livadama.


SDP je danas ocijenio da Vladine odluke o ukidanju besplatnih udžbenika te smanjenju proračuna Ministarstva obrazovanja za 1,1 milijardu kuna kroz dva rebalansa samo potvrđuju kontinuitet Vlade u nesposobnosti te donošenju loših i štetnih zakona i odluka.

Vezani članci Zagreb i Rim Usporedili smo antikorona pravila u Italiji i Hrvatskoj: Oni se ponose najrigoroznijim mjerama, mi s najblažima Premijer Albanije Edi Rama (Foto: DANNY GOHLKE/DPA/PIXSELL) Edi Rama treći put postao premijer, izglasana prva vlada u kojoj prevladavaju žene

'Promatramo ove strahote s prodajom udžbenika po livadama. Epizoda s udžbenicima samo svjedoči o kontinuitetu nesposobnosti Vlade, ilustrira socijalno stanje i neimaštinu građana od kojih je Vlada digla ruke, svjedoči o kontinuitetu donošenja kontraproduktivnih zakona i odluka', izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Gvozden Flego na konferenciji za novinare.

'Vlada umjesto da pomaže, nanosti štetu'

Vladu i resorno ministarstvo Flego je prozvao za dezorijentiranost - umjesto da im pomaže, roditeljima i učenicima ukidanjem besplatnih udžbenika nanosti štetu, a smanjenjem proračuna za obrazovanje, iako taj resor i sama naziva strategijskim te se zaklinje u društvo znanja, po Fleginim riječima, umanjuje mogućnosti za izlazak iz krize. 'Osuđujemo postupke Vlade kojima poništava vlastite proklamacije, obećanja i političke programe, odustajanje od onoga na čemu je i izabrana. Lijepe riječi i blistava obećanja loša su i štetna djela', kazao je.

Flego za 'kaos' u resoru obrazovanja odgovornom smatra i premijerku Jadranku Kosor, koja je kao bivša potpredsjednica Vlade u ingerenciji imala društvene djelatnosti, a potvrdu toga 'kaosa' vidi i u tome da je 440 milijuna kuna, koliko je, kaže, plaćeno za udžbenike, dogovoreno bez javnog natječaja, odnosno, pogodovanjem. Saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić prozvala je Vladu da je 'društvo znanja svela na puko prodavanje knjiga na ledini', da je ponizila i učenike i roditelje time što im je prvo obećala besplatne udžbenike, a potom od toga odustala.

>> Kosor: Udžbenici trebaju trajati barem četiri godine

'Takva odluka Vlade ponižava djecu, koja su prisiljena prodavati knjige kako bi pomogli kućnom budžetu, i roditelje koji nemaju novca za tu osnovnu potrebu svake obitelji', kazala je Lugarić. Dodala je da učenike u ponedjeljak, kada počinje nova školska godina, ponovno očekuju stare i jednako loše opremljene škole u kojima će predavati jednako potplaćeni učitelji i nastavnici bez pedagoškog standarda, no i njima i učenicima poželila je sretan početak školske godine. (Hina)