Ruža Tomašić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Ruža Tomašić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, prihvaćeno je izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama (SRSP).


Izmjenom postojeće Uredbe osigurano je povećanje financijske omotnice sa 142 na 300 milijuna eura, što će posebno koristiti Hrvatskoj koja je jedna od aktivnijih korisnica programa.

''Povećanje financijske omotnice sa 142,8 na ukupni iznos od čak 300 milijuna eura jamstvo je da će Program moći poduprijeti reformska nastojanja svake države članice koja to zatraži. Posebno je to važno u kontekstu nove recesije s kojom će se naša gospodarstva u skoroj budućnosti suočiti. Nema bolje pripreme za krizu od strukturnih reformi i zato članice moramo podupirati u njihovim nastojanjima da ih provedu, a tamo gdje svijest ne postoji trebamo uložiti dodatne napore'', rekla je Ruža Tomašić.

Program potpore donosi dvostruko više sredstava za reforme državama poput Hrvatske, sredstva su osigurana bez diranja u kohezijsku politiku koja je iznimno važna slabije razvijenim državama, a uključena je lokalna i regionalana razina da bi reforme bile po mjeri ljudi, a ne birokracije, objasnila je svoje izvješće hrvatska europarlamentarka.

Projekte za 2019. potrebno je predati do listopada 2018.