Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do nižih računa?

KORACI KOJIMA ŽELE MNOGI Produljen rok za podnošenje prijava za dobivanje subvencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Računi za režije, i ove su zime daleko niži onima koji su energetski obnovili svoju zgradu. Njihovim koracima sad žele mnogi. Za sve njih dobra vijest - produljen je rok za podnošenje prijava za dobivanje subvencije.

Uz subvenciju Fonda, osim ljepše, stanari na zagrebačkim Srednjacima dobili su zgradu koja im već drugu godinu štedi novac.

Pročitajte i ovo Prijave građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreću 13. ožujka za vlasnike kuća Građani mogu dobiti čak 62.000 eura od države: Objavljeno kad kreću prijave Slika nije dostupna Rekordna navala "Tražimo da se natječaj ponovi!" - Građani bijesni zbog natječaja za energetsku obnovu, stigao odgovor Fonda

Brz dogovor među stanarima rezultirao je i popustom na količinu stolarije, pa su od viška novca uveli novi sustav zaključavanja, Wi-Fi, videonadzor koji mogu pratiti svi stanari, a uskoro će ugraditi i nove vodomjere.

Da će se time moći pohvaliti iduće godine, nadaju se i stanari još jednog nebodera. ''Mijenjaju nam se ravni krovovi i ravne terase, mijenja se stolarija svakog stana, stolarija stubišta, mijenja se pročelje, znači u kamenu vunu neće više biti goli betonski zid'', rekla je Adrijana Piškor, predstavnica suvlasnika.

Prijavili su se na natječaj, koji bi im putem Fonda za zaštitu okoliša trebao osigurati 60 posto od potrebnih 3 milijuna kuna. Ostalo će pokriti podizanjem cijene pričuve.

''S obzirom na trosobne stanove, to će biti oko 500- tinjak kuna mjesečno, ali dugoročno će se isplatiti'', ističe PIškor. Za energetsku obnovu višestambenih zgrada prijave su premašile očekivanja. ''Došlo je više od petsto projektnih prijedloga, mi smo produžili rok dostave same prijave do kraja mjeseca'', rekao je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva.

U uredu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tim ljudi provjerava svaku prijavu. Pogrešne vraćaju na doradu. Zato je bitno da oni koji namjeravaju, prijavu predaju čim prije. ''Da svaku eventualnu grešku u tom procesu izbjegnemo, zajedno ćemo vezati, spakirati i predat na formalnu prijavu'', objašnjava Mladen Ilijević iz Fonda.

Budući da je riječ o EU sredstvima, potrebna je detaljna dokumentacija. Ni jedan zarez ne smije biti pogrešan. ''Projekt se priprema nekoliko mjeseci, ali malo kad bi nam pomogle institucije od kojih trebamo suglasnost i ostalo bilo bi brže'', rekao je Marko Bošnjak, predstavnik tvrtke koja upravlja zgradama.

Novca će biti za sve poručuju u ministarstvu. Iako je trenutačnim natječajem predviđeno 152 milijuna kuna, u Fondu europske unije čeka više od 530 milijuna kuna. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene