Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Elementarna nepogoda za područje Istarske županije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić proglasio je zbog suše elementarnu nepogodu za područje Istarske županije. Privremena procjena štete iznosi oko 74 milijuna kuna. Članovi gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda još se uvijek nalaze na terenima.

Dugo sušno razdoblje u svih 10 gradova i 31 općini u Istarskoj županiji prouzročilo je velike štete na svim poljoprivrednim kulturama, a najveće su nastale su na ratarskim, krmnim i povrtlarskim kulturama, sjemenskoj proizvodnji, u maslinicima, vinogradima i voćnjacima te u pčelarskoj proizvodnji.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Slika nije dostupna Tri županije proglasile elementarnu nepogodu

Posljedice dugotrajne suše izravno se očituju i u smanjenju stočarske proizvodnje, proizvodnji ljekovitog bilja te u proizvodnji odnosno berbi šumskih plodova. 

Osim dugotrajne suše područje Grada Vodnjana zahvatio je požar i tuča, a područje Općine Grožnjan tuča što je na tim
područjima uzrokovalo još veće štete na poljoprivrednim kulturama i šumskom raslinju.

Budući da proračun Istarske županije za 2006. iznosi 204.617.000 kuna ispunjen je uvjet iz Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda kojim je propisano da vrijednost ukupne izravne štete za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinice lokalne samouprave i uprave za prethodnu godinu, stoji u obrazloženju odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene