Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je noćas zapadnu Istru te donijelo velike količine oborina, a problema je bilo i kod Rijeke, gdje su bile poplavljene kuće i poslovni prostori.

Galerija


Vrlo izraženi grmljavinski sustav jutros je od Tinjana do zapada Rijeke donio iznimno obilne količine kiše, objavio je Istramet.

Prema podacima s meteoroloških postaja, najviše kiše palo je u zaleđu Matulja.

 

"Gotovo nestvarno djeluje podatak o 222 mm koliko je od ponoći zabilježila meteorološka postaja Stara Pošta. Ekstremnih 177 mm palo je i u Poljanama, a više od 100 mm zabilježila je i postaja na zapadnom izlazu iz tunela Učka", navode u Istrametu.

Također, nabujala Raša odnijela je privremeni nasip koji je postavljen za vrijeme obnove mosta. Iako je prema riječima očevidaca ispod nasipa ostavljena cijev za protok vode, širine 1 m, to očito nije bilo dovoljno da primi svu vodu koja se sručila s pritoka.

Po podacima Hrvatskih voda, mjerna postaja Karbuna-Šepčići zabilježila je ekstremno nagli porast vodostaja. U noći je vodostaj tako iznosio samo 8 cm, a već rano ujutro popeo se na čak 267.

Ekstremna kiša natopila je i Pazinštinu. Snažne grmljavinske ćelije osim obilnih oborina donijele su i pijavice, koje su zabilježene na otvorenom moru. S obzirom na jačinu grmljavinskih sustava, nije isključeno da se u nastavku dana jave nove pijavice, javlja Istramet.

Tijekom dana snažne kiše i bujice zabilježene su diljem Istre, pa je tako problema u prometu bio u Puli i Poreču, gdje su oborinske vode izbijale iz šahtova, a ništa bolje nije bilo ni u ostalim mjestima.

Obilne je kiše bilo i na području Tinjana, na većem dijelu tog područja ojačalo je jugo koje najjače puše na Brijunima i Žminjštini. Prema podacima županijskog centra 112 zaprimljeno je više dojava iz općina Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Sveti Lovreč da zbog jakih kiša oborinske vode prodiru u suterene objekata.

Po riječima zapovjednika istarske Vatrogasne zajednice Dina Kozlevca najkritičnije je u općinama Tinjan, Kringam Sv. Lovreč i Raša te kod Rovinja gdje su vatrogasci intervenirali devedesetak puta uglavnom kako bi ispumpali vodu iz stamenih i drugih objekata. "Velike količine oborina stvorile su nam probleme, no situacija je trenutno pod nadzorom", poručio je Kozlevac.

Usprkos manjim količinama oborina, problema je bilo u Puli i u Poreču gdje je palo četrdesetak mm kiše po metru četvornom.

U nastavku nedjelje u Istri se očekuje iznimno nestabilno vrijeme, a pritom lokalno može biti nove obilne kiše, poplava, a na moru se mogu razviti pijavice.

Poplavljeno središte Klane

Obilna kiša, koja je padala na širem riječkom području uzrokovala je bujice i izlijevanje potoka Ričina, koji je u nedjelju poplavio središte Klane nedaleko Rijeke, a nakon intervencije vatrogasaca, stanje se popodne normalizira.

Poplavljene su kuće, prodavaonice i drugi poslovni i gospodarski prostori, na terenu su od jutra dežurne službe. Vatrogasci crpkama izbacuju vodu iz poplavljenih objekata, kaže zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeke Dario Gauš.

Obilne su kiše, a potom potočne bujice, objašnjava Gauš, povukle iz okolne šume granje, koje je zapelo pod jednim mostom, dok je pod drugi voda odnijela traktorsku prikolicu, što je u oba slučaja otežalo otjecanje vode i uzrokovalo poplavu. "Ti su nanosi uklonjeni, pa očekujemo da, iako se očekuju nove obilne padaline, problema s izlijevanjem vode više neće biti", rekao je Gauš.

Na terenu u Klani je 40-ak vatrogasaca, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Škalnice i Klane i te javnih vatrogasnih postrojba Rijeke i Opatije, javila je Hina.