Prosvjedi u Chemnitzu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Chemnitzu (Foto: AFP) Foto: Afp

U Chemnitzu su u posljednja 24 sata osuđena dvojica ekstremno desnih prosvjednika zbog nacističkog pozdrava tijekom prosvjeda koji se u ovom gradu održavaju posljednjih tjedana, priopćeno je u petak.


„Zbog desno radikalnih prekršaja već osuđivani 34-godišnji žitelj Chemnitza zbog višekratnog podizanja ruke u Hitlerov pozdrav 27. kolovoza osuđen je na pet mjeseci zatvora bezuvjetno“, priopćio je Općinski sud u Chemnitzu.

Vezani članci Adolf Hitler (Foto: AFP) Hoće li ovo zaustaviti teorije zavjere? Znanstvenici dokazali, Adolf Hitler ubio se 1945. Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku

Osuđeni je poznati pripadnik radikalno desne scene u Chemnitzu i već je više puta, između ostalog i zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, osuđivan, zbog čega sudsko vijeće „nije vidjelo mogućnost“ izricanja uvjetne presude.

U četvrtak je pred istim sudom 35-godišnjak osuđen zbog istog kaznenog djela na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine.

U Njemačkoj se isticanje simbola i pozdrava zabranjenih političkih stranaka može kazniti zatvorom do tri godine.

Povod prosvjedima koje su organizirale desno orijentirane udruge bilo je ubojstvo jednog Nijemca, za što su optužene tri izbjeglice. (Hina)