Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monsinjor Nikola Eterović

EKSKLUZIVNO 'Papa je to mirno pročitao, a mi smo svi ostali bez riječi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monsinjor Nikola Eterović, glavni tajnik sinode biskupa u Vatikanu i jedan od najbližih suradnika pape Benedikta XVI., osobno je bio u prostoriji u kojoj je Papa objavio da se povlači s dužnosti. Dnevniku Nove TV dao je ekskluzivni intervju.

Ekscelencijo, nakon što je Papa objavio svoju ostavku na latinskom, kakva je bila atmosfera? Kako ste se vi, njegovi najbliži suradnici, osjećali?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekinuli špekulacije Vatikan otkrio kako će Benedikta oslovljavati kada napusti dužnost Slika nije dostupna Odluka na kardinalima Benedikt XVI. promijenio pravila, izbor novog pape se može održati ranije!

- Svi smo bili iznenađeni, možemo reći i šokirani. Papa je to veoma mirno pročitao na latinskom jeziku, a mi smo bili puni nedoumica tako da smo stvarno ostali bez riječi.

O čemu ste razgovarali poslije?

- O značenju te odluke koja je stvarno novost u povijesti papinstva i Katoličke crkve.

Je li bilo kolega koji stvarno nisu mogli doći sebi, kako se kaže?

- Pa mogli bismo reći, pa ja sam sam bio stvarno šokiran. Cijeli dan danas polako dolazim sebi i razmišljam o stvarno velikom gestu pape, koji je to napravio iz dubokog uvjerenja da radi dobro za Crkvu, iz vjere da je Isus Krist pravi i jedini pastir Katoličkoj crkvi, da smo mi svi sluge njegove i da radimo koliko možemo i dokle možemo dok nam fizičke i duhovne snage to dopuštaju.

Evo upravo kada o tome govorimo, kada čitam komentare i visokog klera i svjetskih vođa, stječe se dojam da su oni najviše šokirani činjenicom da je jedan čovjek napustio moć za opće dobro. Kako vi to komentirate?

- To je stvarno evanđeoski duh. Papa se i naziva 'servus servorum Dei' ili sluga slugu Božjih. Evo papa Benedikt XVI. je dokazao da je on papinstvo shvaćao kao službu. Sada, kada već zbog dobi i zbog fizičkog stanja nije u stanju dobro vršiti i obavljati tu službu, on se povlači i nastavit će i dalje služiti Crkvu, osobito molitvom i postom noseći križ starosti i bolesti koja je povezana s tim stanjem.

Koliko će ovaj stvarno epohalni događaj promijeniti papinstvo?

- Pa to je teško reći, ali svakako to je novost koja će utjecati na budućnost. Ali ja mislim da je to u božjoj providnosti jer Duh Sveti vodi Crkvu. Papinstvo je stara ustanova, evo već dvije tisuće godina, ali stalno se obnavlja i papa Benedikt XVI. je dao svoj veliki doprinos toj obnovi papinstva kao službe čovjeku, Katoličkoj crkvi, svim kršćanima, ali i svim vjernicima drugih religija, možemo reći svim ljudima dobre volje. To se vidi iz ovih reakcija svih ljudi u svijetu, od moćnika do običnog čovjeka.

Imat ćemo, kažu, brze i najneizvjesnije konklave dosad. Je li to točno?

- To vi novinari znate bolje od samih kardinala koji će tamo biti. To zavisi. Ja mislim da će to biti normalne konklave. Teško je već sada reći tko će biti. Znamo da će sudjelovati po pravu 117 kardinala i oni će, a to su odgovorni ljudi, najprije raspravljati o profilu pape za današnje vrijeme. Onda će tražiti među njima onoga koji najbolje odgovara tom idealu i koji može nastaviti službu biskupa Rima, koji je opći pastir sveopće Crkve.

Kada govorimo o profilu pape, možda će vam se činiti naivno ovo što vas pitam, ali u kanonu stoji nešto što dosad nikad nije iskorišteno, a u vremenu smo obrata, da papa ne mora nužno biti kardinal, točnije da papa može biti svaka muška neoženjena krštena osoba. Ima li šanse da se odluče za nekog takvog kardinali na ovim konklavama?

- Teoretski da, a vidjet ćemo kako će se to događati u praksi. Pa i crkveno pravo predviđa ako je npr. neki svećenik izabran za papu da onda prije nego počne njegova služba mora biti zaređen za biskupa. Ali iz iskustva znamo da će vjerojatno izbor biti između tih kardinala, jer su to već zreli ljudi, odgovorni, koji i duhovno imaju profil na visokom nivou, a također imaju i pastoralno iskustvo i to je također potrebno da onaj koji bude kormilar na Kristovoj lađi također bude zreo čovjek i dobar kršćanin, možemo reći i sveti biskup.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene