Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuću godina star samostan

Ekskluzivno: Najstroži red benediktinki otvorio vrata samostana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo kameri Nove TV vrata strogog samostanskog svijeta otvorile su zadarske benediktinke, jedan od najstrožih redova časnih sestara. Naša je ekipa zavirila i u dijelove tisuću godina starog samostana, što ostalima nije dopušteno.

Samostanski vrt pravi je primjer uzornog redovničkog života. 'Ovo vam je kao jedna mala država, grad, velika obitelj koja funkcionira od jutra do sutra', ispričala je časna majka Anastazija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLUŠAJTE AUDIO ZAPIS AUDIO Papa nazvao časne, a one se nisu javile: 'Što tako važno radite da se ne možete javiti?' Slika nije dostupna Istinski poziv Benediktinke otkrivaju: Ovako izgleda život u samostanu!

Benediktinke pripadaju najstrožim redovima, a izlaze vrlo rijetko. U 1000 godina starom samostanu, svaka od 19 članica zajednice ima svoju dužnost.

'Moje je isključivo svagdašnje potrepštine, to hrana, higijena, ono što treba, da ima uvijek što za skuhati', tvrdi sestra Ivana. Važno je i pridržavati se ustaljenog rasporeda. 'Sedam puta na dan idemo na molitvu, između toga smo u zajedničkom blagovanju, to smo uvijek zajedno, dakle, doručak, ručak i večera', dodala je časna majka Anastazija.

Baš zbog toga u samostanskoj kuhinji uvijek je živahno, a posebna briga vodi se o blagovaonici za goste.

'Ima se crna žara kutija, podijeljena je na 2 polja, crno bijelo, dobijemo svaka svoju kuglicu i povlačimo se na mjesto koje je nevidljivo drugima', ispričala je časna majka Anastazija. A najviše, priznaju, vole se povući tamo gdje pripadaju, u svoj miran redovnički život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene