Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Avanture Siniše Glogoškog

Ekskluzivno na Dnevnik.hr- u: 'Kajakom po Jadranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Avanturist Siniša Glogoški mjesec će dana veslati od najsjevernije do najjužnije obale hrvatskog Jadrana, posjećujući brojne otoke, svjetionike i hridi. Od Savudrije do Prevlake čeka ga puno novih izazova i iskustava, a o njima ćete moći čitati samo na Dnevnik.hr -u.

Siniša Glogoški apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografija, snimanje i putovanja su mu najveća strast i proteklih par godina koliko mu vrijeme, novac i studentske obveze dopuštaju, posvetio se istraživanju života na raznim krajevima svijeta. Neka od značajnih putovanja su putovanje biciklom do Sirije, život s nomadskim plemenima u hladnom Sibiru i južnoamerička đžungla Gvajane. Nedavno se vratio iz Bangladeša, a trenutno vesla hrvatskim Jadranom u ekspediciji 'Kajakom po Jadranu - 2013.'
Siniša nam se kratko javio s prvim dojmovima:

'Noć prije polaska mučile su me sumnje. Prošle sam godine doživio sramotan poraz upuštajući se u istu avanturu potpuno nepripremljen. Kupio sam nekakav jeftin polu-kajak i prvi me val u plićaku potopio. Najveći gubitak bilo je trajno uništenje fotografske opreme.

Pročitajte i ovo Najmodernije meteorološko mjerenje u Europi - 2 Imat će oko 400 postaja DHMZ ima najmoderniju opremu za mjerenje u Europi: "Više kvalitetnih podataka za sustav upozorenja na opasne vremenske i hidrološke prilike" Oprema 1991. godine U susjednoj zemlji pronađena oprema ukradena u napadu na Dubrovnik

Dvije sam godine svaku kunu štedio kako bi kupio kvalitetan fotoaparat i s par kapi morske vode, u trenu je uništen. Nisam dopustio da me taj poraz obeshrabri već sam odmah sve počeo detaljno pripremati za ovu godinu.

Ekipa iz Surf Shopa posudila mi je profesionalni seakayak Necky Looksha 17 i dodatnu sigurnosnu opremu. Prijatelji iz STA Zagreb – Student Travel Agency pomogli su organizacijom prijevoza, ali i konstantnom logističkom podrškom tijekom putovanja. Prijatelji iz SOŽ Speleološkog odsjeka Željezničar, redom GSS-ovci, pomogli su posudbom GPS-a i priborom prve pomoći, te brojnim riječima podrške.

Savjetovao sam se i s pojedincima koji su ovu avanturu već proživjeli. Dragan Krajcar, Marko Kovač i Daniel Lacković pružili su mi najbitnije savjete pri manevriranju kajakom, praćenjem prognoza i osluškivanjem mora.

Sjedio sam uz šator s pogledom na zalazeće sunce u Piranskom zaljevu. Borio sam se sa sumnjama i konfliktnim mislima u glavi. 'Što ako se ponovi prošlogodišnja katastrofa? Što ako su svi koji su me upozoravali, bili u pravu? Je li opet radim gluposti?'.

Tu noć oka nisam sklopio. Tek je izlazak sunca donio promjenu. Svaki novi zaveslaj ulijevao mi je povjerenje. Odličan je ovo kajak, stabilan i brz. Osjećam se sigurno. Osmijeh se pojavio na licu i putovanje je počelo. Još jedan san počeo sam ostvarivati', napisao je Siniša.

Humanitarna akcija - 'Jedan po jedan'

Poučen iskustvima s putovanja, pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, uvidio je da ne može napraviti veliku promjenu s malo pomoći. Ideja udruge 'Jedan po jedan' je prvo pomoći jednoj osobi/obitelji/zajednici koja bi sredstva iskoristila u izgradnju održivog življenja te se 'izvukla' iz problema. Ideja je korak po korak pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tijekom putovanja Siniša prikuplja sredstva za osnivanje i rad humanitarne udruge 'Jedan po jedan'. Humanitarnu akciju možete podržati donacijom na račun 2360000-3235620583 s doznakom 'Jedan po jedan'.


Na Dnevnik.hr portalu možete pratiti doživljaje s ekspedicije 'Kajakom po Jadranu - 2013.', a Siniša Vam poručuje da mu mahnete ako ga vidite na pučini. To će mu dati snage za još par zaveslaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene