Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko za Dnevnik Nove TV

EKSKLUZIVNO: 'Mislio sam da sam svima simpatičan i da me se nitko ne boji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Polančecovo pismo ne može biti razlog za sazivanje VNS-a', izjavio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Ministre, što se MUP-a tiče, da li je priča o anonimnim kaznenim prijavama gotova s ovom internom kontrolom, ili se dalje nastavlja istraga?

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Slika nije dostupna Otvoreno pismo Polančec VNS-u: Kosor mi je sredila sastanak s Bajićem

Interna kontrola je u tijeku i rekao bih da je pri završetku.

Mislite li da je Vaš ravnatelj policije nevin, da tako kažemo?

Pa ne mogu tako govoriti, moram respektirati nalaze interne kontrole.

U toj cijeloj priči s Polančecovim pismom, je li Vama ravnatelj policije govorio o sastancima s bivšim potpredsjednikom Vlade?

Da, to je bilo dva ili tri puta, dakle ja sam o tome obaviješten.

Kao ministar, stojite li dalje iza njega (Grbića)?

Gospodin ravnatelj policije dok god radi po zakonu, dok god postiže rezultate, apsolutno će biti ravnatelj policije. Što se tiče ovog konkretnog slučaja, za kojeg sam već izjavio u medijima da je po meni doista apsurdan, apsolutno ima moju potporu.

Ako interna kontrola utvrdi drugo, on će morati odstupiti?

Apsolutno, mi ćemo morati vidjeti kako će izgledati nalaz interne kontrole, a onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupiti.

Ako bi se utvrdilo u toj kontroli da je on (Grbić) nešto radio, a da to Vi niste znali, da li ćete se osjećati politički odgovornim i premijerki ponuditi mandat?

Trebamo čekati da sve to skupa završi. Mislim, razgovarati što bi bilo, kad bi bilo, nije ozbiljno. Prema tome, meni se čini da stvari idu u sasvim suprotnom smjeru.

Da li vi smijete znati koje se istrage provode u ovom trenutku?

Naravno, gledajte, mi smo čitav ovaj problem doveli do apsurda. problematizira se činjenica da sam 20-ak sati prije podnošenja kaznene prijave u slučaju 'Kamioni', obavijestio o tome predsjednicu Vlade. Prema tome, netko može problematizirati i da je ravnateljstvo obavijestilo i mene.

Je li to u skladu sa zakonom?

Naravno da je u skladu sa zakonom.

Smatrate li normalnim da dva dana ili dan prije obavijestite predsjednicu Vlade o kaznenoj prijavi protiv nekog od političara?

Apsolutno.

Znači li to da ćete tako postupati do kraja mandata, da ćete o kaznenoj prijavi protiv svakog političara izvijestiti predsjednicu Vlade?

Apsolutno.

Da li ste, kao što to piše Polančec, poslali dva policijska inspektora u Banske dvore da informiraju Hebranga i Šeksa?

Gledajte, uopće više ne bih komentirao Polančecovo pismo, samo jednu stvar ću reći, da je sve to skupa što govori Polančec istina, da se sve to skupa odvijalo samo u funkciji da se spriječe obrade i podnošenja kaznenih prijava, onda ovaj današnji razgovor ima smisla i ima smisla razgovarati o tome i na pet Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ali to su ozbiljne optužbe, u kojima on kao bivši potpredsjednik tvrdi da ste informirali uži kabinet o istrazi o 'Kamionima'.

Informirao sam vrh Vlade, predsjednicu Vlade da će sutra, to je bio četvrtak, biti podnesene izvjesne kaznene prijave i tu bih se zaustavio.

Policijske inspektore niste poslali u Banske dvore da informiraju?

Policijski inspektori nisu dolazili u Banske dvore i o tome dalje ne bih komentirao.

Znači li to da Polančec laže?

To ste Vi rekli, ja ne znam kako se to naziva.

Ako je sve ovo neistina, zašto se onda VNS sastaje? Da li je sjednica imala svrhu, ako ništa od toga nije točno?

Ovako ću Vam reći, ja sam zadovoljan da je VNS našlo termin da se nađe iz jednostavnog razloga što nam dolazi Papa. To je po meni bila centralna točka našeg sastanka. Imali smo i temu turističku sezonu, koja nam je vrlo bitna. Bože dragi, to nam je jedan od bitnih segmenata gospodarstva.

Hoćete reći da je ovo s Polančecom bilo pod točkom razno?

Nije bilo pod točkom razno, bilo je pod točkom 1. ili 3., to je nebitno. Svakako mislim da Polančecovo pismo ne može biti razlog da se saziva sjednica VNS-a.

Možemo li zaključiti da je onda ta sjednica bila nepotrebna?

Sjednica je bila potrebna, no ta točka sigurno ne.

U ovom trenutku, da li policija i odvjetništvo rade istrage neselektivno, ili se ipak selektivno radi? Stječe se dojam da se sve želi natovariti na leđa Sanaderu?

Ne bih se složio da je to tako, želim da MUP i Odvjetništvo djeluju sinergijski i da budu 'kosilica'.

Dojam je da je neki tihi rat između Vas i Odvjetništva.

Nije tihi rat, možda u nekim slučajevima imamo različita gledanja. Uglavnom ja tražim neselektivnu borbu protiv korupcije.

A Odvjetništvo selektivnu?

Ne tvrdim to, to ste Vi rekli. Sugerirate mi ono što ja ne želim u ovom momentu reći, ali u nekim slučajevima smo se svakako razišli.

Jeste li svjesni da je dobar dio HDZ-ovaca sada u smrtnom strahu od Vas? Zapravo ne znaju kad će im Karamarkovi ljudi pokucati na vrata. Pa čak i neki ministri možda? Jeste li stekli takav dojam?

Ne, nisam stekao taj dojam, ja sam mislio da sam svima simpatičan i da me se nitko ne boji.

Hvala Vam ministre.

Molim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene