Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebno uvježbana jedinica

EKSKLUZIVNO: Kako su čuvali Svetog Oca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čuvali su predsjednike Busha, Putina, a sada i Svetog Oca Benedikta XVI.

Hrvatska policija ima poseban odjel vrhunsko uvježbanih tjelohranitelja, specijaliziranih za čuvanje svih visokih političkih dužnosnika, domaćih i stranih.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Nekoliko dana prije dolaska Svetog Oca ekskluzivno su dopustili ekipi Provjerenog da ih snimaju kako se pripremaju za taj, njima, zadatak života. Ova im je dužnost posebna čast, rekao je Siniša Vukosav, voditelj za neposrednu zaštitu.

'Ovo je poseban osjećaj posebno za mene kao katolika, to je uzbuđenje i ushićenje kad imate priliku čuvati Svetog Oca.'

Kako bi bili spremni reagirati na mogući atentat uvježbavaju taktičko pucanje, svladavanje napadača koji prijeti nožem, sigurnosnu vožnju i na kraju evakuaciju Svetog Oca simulirajući terorističke napade.

'Sva sreća nismo imali prilika koristiti oružje u stvarnoj situaciji, ali zato se godinama uvježbava kako bi reagirali u tim situacijama', objasnio je Davor Tomić, instruktor za gađanje.

Da bi netko pokušao iz pištolja pucati na Svetog Oca, morao bi mu prići blizu - zato su sve vježbe prilagođene bliskoj borbi. Tada njihove ruke postaju smrtonosno oružje. 'Ako vi štitite osobu, tada vi riskirate sebe znači riskirate da dobijete udarac umjesto nje. Vi morate ići na napadača, postaviti svoje tijelo i reagirati.'

Za vježbe sigurnosne vožnje, policija ima poligon s umjetnim raskrižjem i semaforima. Vježba se s dva, tri ili četiri zaštitna vozila u pratnji. Trasa kojom Papa prolazi uvijek je zatvorena. Međutim, kada se voze političari poput premijerke promet je otvoren.

'Puno je teže voziti pratnju u koloni vozila na ulicama Zagreba kad trasa nije zatvorena. Upravo zbog drugih sudionika koji nas često ne primijete pa loše od reagiraju. Ne znaju gdje bi skrenuli, moramo se s njima natezati i tada je vrlo teško našim vozilima od reagirati', iskustva su Tomislava Naglića, voditelja motoriziran pratnje.

Postati tjelohranitelj iznimno je teško. Potrebne su godine iskustva u policiji, savršena fizička sprema i što je najvažnije riskirati život za drugoga. Hrvatski profesionalci na to su spremni. Svoj posao obavljaju besprijekorno, a njihovi štićenici sigurno odlaze kući.

'To je častan poziv da dadneš svoj život za osobu koju čuvaš jer ako se desi ne daj bože takva situacija, a vi ne reagirate kako bi trebali reagirati, mislim da ste završili svoj posao za cijeli život, osramotili ste i sebe i službu za koju radite, znači tu nema kalkulacija treba li ići na metak ili ne, svi moraju znati da smo mi tu da zaštitimo život osobe koju čuvamo', kaže Siniša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene