Potraga za plinom i naftom trebala bi krenuti od lipnja kada će se potpisati prvi ugovori. Vlada tvrdi, projket ide dalje, sve je po visokim standradima. Eko-udruge poručuju Jadran će biti nepovratno uništen, a turizam ugrožen. A što misle građani? DNEVNIK NOVE TV proveo je istraživanje o ovom projektu.


Vlada u lipnju najavljuje izdavanje prvih dozvola za istraživanje Jadrana u potrazi za plinom i naftom. Dnevnik Nove TV donio je veliko istraživanje što građani misle o cijelom projektu Banskih dvora.

ISTRAŽIVANJE JE OK, ALI BI I REFERENDUM BIO DOBAR

Vezani članci Doc. dr. sc. Špiro Janović iz Zavoda za krizne situacije (Foto: Dnevnik.hr) Dobili smo objašnjenje: Kakva psihologija stoji iza oca koji je prijetio da će u zrak dignuti vlastitu djecu? Slika nije dostupna Milanović o interpelacijama: Neki žele ispasti najveći ekolozi na svijetu

Iako većina građana nema ništa protiv istraživanja, kada ih se pita konkretnije, vidi se da i referendum ne bi bilo loše raspisati.

Da treba ići u istraživanje i ne raspisivati referendum, misli 29 posto građana. No zato 36 posto građana misli da isto tako treba ići u istraživanje, ali i raspisati referendum.
A protiv istraživanja Jadrana pod bilo kakvim uvjetima je 31 posto građana. Ne zna 4 posto ispitanika.

VIDEO Vodimo vas na naftnu platformu usred Jadrana

VEĆINA MISLI DA BI HRVATSKA S TALIJANIMA TREBALA EKSPLOATIRATI JADRAN

Većina od 51 posto građana misli kako bi Hrvatska i Italija trebale zajedno eksploatirati Jadran. Njih 34 posto misli da se hrvatska Vlada treba boriti da se uspostavi zabrana eksploatacije. Da ne treba raditi ništa, misli 4 posto građana, a ne zna ili ne želi reći njih 11 posto.

REFERENDUM O EKSPLOATACIJI NAFTE – PODIJELIO HRVATSKU

Nakon istraživanja dolazi eksploatacija. A ako bi se na referendumu odlučivalo treba li pristupiti tome ili ne, Hrvatska je podijeljena.

Njih 46 posto na mogućem bi referendumu zaokružilo PROTIV vađenja nafte i plina, a ZA bi zaokružilo 43 posto građana. Ne zna ili nije sigurno njih 11 posto.

KADA BI SE POČELO ZARAĐIVATI, VEĆINA BI ŽELJELA DA SE NOVAC ULAŽE U INDUSTRIJU

Na ovo pitanje građani su mogli odabrati više odgovora. Ako bi kojim slučajem Hrvatska krenula u eksploataciju pa i počela zarađivati, većina građana misli da se novac treba ulagati u pokretanje proizvodnje i industriju, i to njih 65 posto.

U obrazovanje bi ulagalo njih 50 posto, u zdravstvo i ekološku zaštitu Jadrana po 45 posto njih. Da se vraća javni dug, želi 39 posto građana.

U obnovljive izvore energije ulagalo bi njih 38 posto. U mirovinske fondove njih 31 posto, a u prometnu infrastrukturu 24 posto ispitanika. U nešto drugo ulagalo bi njih 4 posto, a ne zna 4 posto ispitanih.

Istraživanje Dnevnika Nove TV proveo je 13.3.2015. Ipsos puls na uzorku od 600 građana.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook