Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vraća se povjerenje građana i podrška ulasku Hrvatske u EU.


Tako pokazuju rezultati istraživanja NoveTV koje je za Dnevnik provela agencija IpsosPuls. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1.000 ispitanika.

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

Mjesec presuda i bunta čini se da je iza nas. Ako je suditi po reakcijama građana na pitanje o referendumu o ulasku u EU. Tako bi u ovom trenutku za ulazak u EU glasovalo 56 posto građana, a protiv toga bilo 39 posto građana. Samo 5 posto građana je neodlučno. Politika može biti zadovoljna rezultatom, ali i zabrinuta što je broj euroskeptika sada gotovo 40 posto.

Znak je to da se 'efekt generala' istopio i da se tadašnjih manje od 30 posto potpore ulasku u Uniju nakon nepravomoćne presude istopilo. Zanimljivo, birači SDP-a i HDZ-a s 95 ili 94 posto žele izaći na referendum o ulasku u Uniju. A oni i prednjače s potporom. 69 posto HDZ-ovih i 56 posto SDP-ovih birača je za ulazak u Uniju. Jedini problem mogu biti birači HSS-a kojih je 44 posto protiv ulaska, a 41 za punopravno članstvo.

Oporavak lijevog bloka, desni blok stabilan

Savez za promjene bilježi u svibnju oporavak nakon pada potpore u travnju. Sada bi za njega glasovalo 38 posto građana. No i dalje je to manje od 40 posto koliko je ovaj Savez predvođen SDP-om imao od kada je formiran.

HDZ-ov blok bi u ovom trenutku imao potporu 22 posto birača, a moglo bi se zaključiti kako u njihovom slučaju nema velike sinergije i potrebe izlaska zajednički na birališta. U takvoj blokovskoj potpori prag bi prešao i pravaški blok prevođen HSP-om s 5,5 posto, a blizu su laburisti s 4,9 posto. Neodlučnih birača je 16 posto i taj broj lagano pada.

SDP se vratio, HDZ isti

SDP je i dalje najjača stranka, a nakon tri mjeseca vratio se na 30 posto potpore koju je uživao mjesecima prije. HDZ je s 21 pao na 20 posto potpore birača. Od ostalih stranaka nakon mnogo vremena se na treće mjesto probio HSP sa 6,1 posto. Umirovljenici su na 4,7 posto, HSS se oporavio i ima potporu 4,4 posto, a narodnjaci koji su mjesecima bili treći sada su šesta stranka s 4,4 posto. Odmah iza njih su laburisti s 4,2 posto. HSLS ima 2,9 posto. Ostale stranke imaju 7,9 posto, a neodlučnih birača je 15 posto i oni su u padu.

 

Josipović, Milanović i Kosor stabilni

Vodeći političari svibanj završavaju kako su i počeli - neokrznuti u svojim rejtinzima. Tako je predsjednik najpopularniji sa 79 posto potpore. Jadranka Kosor ima potporu 28 posto birača. Ona se nakon pada stabilizirala, a Zoran Milanović ima potporu 41 posto birača i on je već treći mjesec na istoj potpori nakon pada popularnosti u veljači.

 

Svibanj donosi stabilizaciju

Nakon nekoliko mjeseci s više od 80 posto nezadovoljnih građana smjerom kojim ide zemlja, svibanj završavamo sa 79 posto takvih. A njih 13 posto je zadovoljno smjerom kojim ide Hrvatska. Očekivno, većina birača velikih stranaka je pesimistična pa i HDZ-ovi birači. Njih 45 posto nije zadovoljno smjerom kojim ide Hrvatska. Birači ostale tri velike stranke su s više od 80 posto nezadovoljni smjerom.

Isto tako završavamo još jedan mjesec stabilnim nezadovoljstvom potezima Vlade - njih 76 posto je nezadovoljno potezima Vlade Jadranke Kosor, a njih 18 posto je zadovoljno. Tu premijerku 'spašavaju' birači HDZ-a, kojih je 59 posto zadovoljno Vladinim potezima. Birači ostalih stranka su nezadovoljni, pa i HSS-ovih 76 posto birača čiji ministri sjede u Vladi.

Zanimljivo, koalicija nikad stabilnija. Nakon kratkotrajnog pada vjere u opstanak prije nekoliko mjeseci u ovom trenutku 83 posto građana vjeruje kako će koalicija mandat odraditi do kraja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju