Plenkovićeva je Vlada nakon 417 dana na vlasti doživjela veliku rekonstrukciju, i to točno prije 6 mjeseci. Otpao je Most, u Vladu ušao HNS, ali i cijeli niz nezavisnih zastupnika koji održavaju većinu.

Galerija


Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV pokazuje jesu li sadašnja Vlada te premijer Plenković ispunili očekivanja građana.

OD OČEKIVANJA DO RAZOČARANJA

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

Građanima su očekivanja od ove Vlade u odnosu na početak mandata dramatično opala. Za svakog drugog ispitanika ili njih 51 posto očekivanja od Vlade su ispod onoga što su mislili na početku.

Za njih 39 posto očekivanja su u skladu s onim što su očekivali na početku mandata, a samo njih 7 posto sada ima veća očekivanja nego na početku mandata. Ne zna njih 3%.

Dnevnik Nove TV proveo je istraživanje s istim pitanjem i nakon 100 dana ove Vlade. 52 posto ispitanika je od tada nove Vlade imalo očekivanja u skladu s onim čemu su se i nadali. Tek je trećina ispitanika bila već tada razočarana i za Vladu su rekli da je ispod očekivanja, a 10 posto njih bilo je prezadovoljno jer je za njih Vlada bila iznad očekivanja.

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 8
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 3

PREMIJER RAZOČARAO GRAĐANE

A kakva su sada očekivanja od Premijera u odnosu na početak mandata? 52 posto građana je razočarano i smatra da je njegov rad – ispod očekivanja. 39 posto ispitanika ocijenilo je rad Premijera u skladu s očekivanjima u odnosu na početak mandata, a njih 7 posto je zadovoljno i njegov rad ocjenjuje iznad očekivanja. Ne zna njih 2 posto. U siječnju, na 100 dana Vlade, 53 posto ispitanika ocijenilo je njegov rad u skladu s očekivanjima, dok je tada njih 24 posto već bilo razočarano i njegov su rad ocijenili ispod očekivanja.

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 8
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 8

KAKO GRAĐANI OCIJENJUJU PLENKOVIĆEVU VLADU U ODNOSU NA PRETHODNE?

Plenkovićeva Vlada, uspoređujući je s prethodnom Tihomira Oreškovića, bit će podjednaka – smatra 41 posto ispitanika. Da će biti bolja misli pak njih 39 posto, a lošija njih 18 posto. Ne zna 2 posto.

Zanimljivo kako je u siječnju 49 posto građana mislilo kako će ova Vlada biti bolja od prethodne koja je trajala 10 mjeseci.

Plenkovićeva Vlada bolja je u odnosu na Vladu Zorana Milanovića – tako smatra 37 posto građana. Da je podjednaka misli njih 31 posto, a da je lošija, 28 posto građana. Ne zna njih 4 posto.

No, opada broj građana koji misle da će ova Vlada biti bolja o Milanovićeve. U siječnju je to mislilo 50 posto ispitanika, da će biti ista njih 29 posto, a lošija 18 posto.

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 8
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Je li Vlada ispunila očekivanja građana (Dnevnik.hr) - 5


Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske od 4. do 7. prosinca 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%