Agencija Standard & Poor's ovog će petka objaviti izvješće za Hrvatsku. Prema očekivanju analitičara Addiko banke, ono bi trebalo biti pozitivno.


U 2018. godini očekuje se nastavak rasta hrvatskog BDP-a po stopi od 3 posto kao i ove godine, izjavio je direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko banke Hrvoje Stojić.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Hrvatska prvi put u suficitu, javni dug pao na najnižu razinu od 2012. Porastao rejting Hrvatske (Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL/Thinkstock) S&P podigao rejting Hrvatske; Plenković: ''Svjesni smo što je potrebno... provedba strukturnih reformi''

"Posebno nas veseli što vidimo veći rast izvoza. Treba spomenuti da je lažna dogma da je turizam presudan za Hrvatsku jer vidimo da je od 2009. na ovamo robni izvoz porastao za 70 posto, a izvoz putnog turizma oko 28 posto", istaknuo je Stojić.

S druge strane, jedan od najcjenjenijih ekonomskih stručnjaka na svijetu, Thomas Mayer, smatra da Hrvatska čim prije treba smanjiti javni dug, ili joj prijeti crni scenarij.

"Mislim da javni dug mora biti manji od 60 posto BDP-a. Ako dođe do nove krize, koja se vrlo lako može dogoditi, u pitanje dolazi potrošnja građana. Također, niti jedan investitor neće uložiti u zemlju s tolikim dugom", rekao je Thomas Mayer s Instituta Flossbach von Storch Research

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr