Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak izvješće S&P-a

Ekonomski stručnjaci podijeljeni: Očekuje se rast BDP-a po stopi od 3 posto, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Standard & Poor's ovog će petka objaviti izvješće za Hrvatsku. Prema očekivanju analitičara Addiko banke, ono bi trebalo biti pozitivno.

U 2018. godini očekuje se nastavak rasta hrvatskog BDP-a po stopi od 3 posto kao i ove godine, izjavio je direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko banke Hrvoje Stojić.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske

"Posebno nas veseli što vidimo veći rast izvoza. Treba spomenuti da je lažna dogma da je turizam presudan za Hrvatsku jer vidimo da je od 2009. na ovamo robni izvoz porastao za 70 posto, a izvoz putnog turizma oko 28 posto", istaknuo je Stojić.

S druge strane, jedan od najcjenjenijih ekonomskih stručnjaka na svijetu, Thomas Mayer, smatra da Hrvatska čim prije treba smanjiti javni dug, ili joj prijeti crni scenarij.

"Mislim da javni dug mora biti manji od 60 posto BDP-a. Ako dođe do nove krize, koja se vrlo lako može dogoditi, u pitanje dolazi potrošnja građana. Također, niti jedan investitor neće uložiti u zemlju s tolikim dugom", rekao je Thomas Mayer s Instituta Flossbach von Storch Research

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene